Magyar gazdaság

Kétszáz fős lehetne a parlament?

Egyfordulós, tisztán listás választási rendszert és a parlament létszámának 200 főben való maximálását javasolja a következő választásoktól a kormány az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatban. Erről az igazságügyi tárca államtitkára beszélt tegnap parlamenti expozéjában. Avarkeszi Dezső a törvényjavaslat vitájában közölte, hogy már a következő, 2010-es voksoláson egy 199 fős Országgyűlést alakítanának. A 176 országgyűlési képviselőt közvetlenül megyei és fővárosi listáról választanák, további 23 képviselőt pedig az országos listáról a töredékszavazatok szerint. Az ötszázalékos bekerülési küszöb továbbra is megmaradna.

Az egyfordulós választás – mai árakon – négyévente 4,1 milliárd forint megtakarítást jelent, és évi mintegy 4 milliárdos megtakarítás érhető el a parlament létszámának csökkentésével – mondta Avarkeszi Dezső.

A Fidesz ugyan a kétszáz fős parlament mellett foglal állást, de – a kormánnyal ellentétben – a vegyes választási rendszert támogatja. Ezt hangoztatta az ülésen Répássy Róbert képviselő. A fideszes honatya emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánykoalíció már 72-szer utasította el pártja kisebb parlamentre vonatkozó javaslatának napirendre vételét. Répássy közölte továbbá, hogy a Fideszen és a KDNP-n nem múlik az alkotmánymódosítás. ÉS

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek