Magyar gazdaság

Sínen a távközlési csomag

Előzetes megállapodás született Brüsszelben az uniós távközlési reformcsomagról. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a tagállamok képviselői hétfő éjszaka döntöttek egy uniós szintű felügyeleti hatóság létrehozásáról, a fogyasztói jogok megerősítéséről és annak lehetőségéről, hogy a nemzeti szabályozó szervek a verseny élénkítésének utolsó eszközeként elrendelhessék a távközlési cégek feldarabolását.

A tárgyalások során ez utóbbi volt az egyik legvitatottabb kérdés. A kormányok a távközlési monopóliumok feldarabolását az infrastruktúra-üzemeltetési és a szolgáltatási részlegek mentén kényszeríthetnék ki a jövőben, biztosítva, hogy az infrastruktúrához a versenytársak is hozzáférhessenek. A távközlési reformjavaslatot eredetileg benyújtó Viviane Reding illetékes biztos a brit példát tartja mérvadónak: a szigetország ágazati felügyeleti hatósága, az Ofcom már korábban elrendelte a British Telecom szétválasztását. Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a piacszabályozás végső eszközeként szintén jó megoldásnak, a jelenleg meglévőknél hatékonyabb fegyvernek tartja a szétválasztás kikényszerítésének lehetőségét.

A javaslatcsomag immár másfél éve tartó vitájában ugyancsak érzékeny kérdés volt az uniós szintű távközlési felügyelettel kapcsolatos terv. Brüsszel eredetileg egy „szuperhatóságot” képzelt el, 100-150 alkalmazottal, a nemzeti szerveken túllépő jogkörökkel. Ezt azonban az EP és a tagállamok egyaránt elutasították. A nemzeti felügyeleteket tömörítő European Regulators Group (ERG) a bizottságtól és a tagállamoktól egyaránt független intézmény létrehozását szorgalmazza, amelynek fő célja a legjobb szabályozói gyakorlat elterjesztése lenne. Az NHH ugyancsak ezt az álláspontot képviseli, mert a hivatal szerint az új testület legnagyobb mértékben így járulhatna hozzá az uniós távközlési piac egységesítéséhez. Jelenleg egy mindössze 20-25 fővel működő intézmény felállítása tűnik a legvalószínűbbnek.

A reformcsomag az internet területén rögzíti a netsemlegesség alapelvét, ami azt jelenti, hogy a hozzáférés sebessége a különböző tartalmakhoz nem függhet a tartalomszolgáltató és az infrastruktúra-üzemeltető közötti pénzügyi megállapodástól. A csomag – egyelőre nem végleges – fogyasztóvédelmi kitételei között szerepelhet többek között, hogy a cégeknek akár egy napon belül is biztosítaniuk kell a szolgáltatóváltást a telefonszám megtartása mellett.

A bizottság, az EP és a tagállamok közötti egyeztetések holnap folytatódnak. Az előzetes megállapodás nyomán azonban valószínűnek tűnik, hogy április 22-én az EP plenáris ülése, júniusban pedig a miniszteri tanács is ráütheti a pecsétet a megállapodásra. BÁ

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek