Magyar gazdaság

Bővült a méltányossági keret

A méltányossági nyugdíjkeret 500 millió forintos kipótlásáról döntött a kormány – jelentette be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Korózs Lajos. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkárának elmondása szerint 400 milliót különítettek el az egyszeri segélyek megemelésére, míg 100 milliót méltányossági nyugdíjnövelésre szánnak. A kormány erre az évre egyébként 700 millió forintot különített el a költségvetésből erre a célra, ez az összeg azonban már az év közepén elfogyott. A jelenlegi, 500 milliós bővítéssel azonban 1,2 milliárdra bővült a keret.

A méltányossági nyugdíjemelésre jogosultak jövedelemkorlátját a korábbi havi 57 ezerről 65 ezer, illetve 75 200 forintra emelték, míg az egyszeri segély összegét a korábbi 10 ezer forintról 15 ezerre növelte a kormány. Az államtitkár hozzátette: az év hátralévő négy hónapjában már a megemelt nyugdíjat kaphatják a rászorulók.

Korózs Lajos elmondása szerint az elmúlt évben összesen 75 ezer méltányossági nyugdíjemelési kérelem érkezett be, ebből 35 ezer kedvező elbírálásban részesült. Így az egy főre jutó méltányossági nyugdíjemelés átlaga fejenként 3190 forint volt tavaly. Ehhez képest ez év első felében már több mint 60 ezer kérelem érkezett be a különböző nyugdíjkezelő központokba.

Az egyszeri segélyek számában is hatalmas ugrás figyelhető meg: míg az elmúlt esztendőben összesen 25 800 kérelem érkezett be, addig ez év június 30-ig már 28 174 fő igényelte az egyszeri segítséget.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a méltányossági emelés vagy az egyszeri segély kizárja, hogy a krízisalapból is igényeljenek támogatást a nyugdíjasok, ez utóbbi alap ugyanis kizárólag az aktív korúaknak szolgál segítségül.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: az új vírus, a H1N1 elleni vakcina beszerzésével kapcsolatban a kormány sürgősséggel várja az egészségügyi tárca rendeletét. HM

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek