Magyar gazdaság

Fel kell készülni a fagyos európai télre

A 2009. januárihoz hasonló földgázellátási válsághelyzetek zökkenőmentes kezelését célozza az Európai Bizottság tegnap kiadott rendelettervezete, amelyről hamarosan megkezdődik a parlamenti és a tanácsi vita. Andris Piebalgs energiaügyi biztos azzal indokolta a jogszabály kiadását, hogy az elmúlt télen bebizonyosodott: e területen elégtelenek az unió válságkezelési mechanizmusai. A javaslat kulcseleme az, hogy a tagországoknak hatvan napra elegendő gáztartalékról kell gondoskodniuk, figyelembe véve mind a gáztározók és a csővezetékek kapacitását, mind a szerződésekkel biztosított földgázmennyiséget. A minimális ellátás megtervezésekor a villamosenergia-piacon már alkalmazott „n-1” szabályt vennék alapul. E szerint a tagállamok egységes képlet alapján meghatároznák, hogy ellátási rendszerükben melyik a legnagyobb forrás, és ennek kiesésére kellene felkészülniük alternatív források bevonásával, tüzelőanyag-váltással, illetve a fogyasztás korlátozásával.

A brüsszeli javaslatban a tagállami válságtervek mellett az uniós szintű koordináció és adatcsere szorosabbra fűzése is fontos szerepet kap. Német- és Franciaország azonban az EU-szintű egyeztetést csak utolsó eszközként szeretné alkalmazni. Szerintük a januári válság idején a problémák egy részét a cégek közötti együttműködéssel, piaci alapon meg lehetett oldani. Rapid, BruxInfo

Vitapontok

A rendelettervezet pontjai közül nagy vita várható arról, amely szerint uniós szintű gázellátási válság esetén Brüsszel korlátozhatná a tagállamok stratégiai készleteinek felhasználását.

Nincs egyetértés arról sem, krízishelyzetben kötelezővé tegyék-e az iparvállalatok számára a tüzelőanyag-váltást, és hogy tagállami kompetencia legyen-e a mindenképpen ellátásra jogosultak körének kijelölése.

Nincs egyetértés arról sem, krízishelyzetben kötelezővé tegyék-e az iparvállalatok számára a tüzelőanyag-váltást, és hogy tagállami kompetencia legyen-e a mindenképpen ellátásra jogosultak körének kijelölése.-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek