Magyar gazdaság

New Dealt szorgalmaztak Budapesten

Konferencia. Globális New Dealre van szükség a mostani válság leküzdéséhez – fejtette ki a Gazdasági és Szo-ciális Tanácsok tegnapi budapesti nemzetközi találkozóján Maria Joao Rodrigues, több nagy európai egyetem profeszszora, az EU lisszaboni stratégiájának egyik megalkotója. Szerinte ennek részeként szabályozni kell a pénzpiacokat, össze kell hangolni a gazdaság talpra állítását célzó intézkedéseket, támogatni kell a fejlődő országokat, el kell terjeszteni a tisztességes kereskedelem (fair trade) eszméjét, kezelni kell a klímaváltozás kihívását, és globális munkaügyi paktumot kell kötni.

Az embereket kell a válság felszámolása során az első helyre állítani – szorgalmazta a konferencián George Dragnich, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szociális párbeszédért felelős ügyvezető igazgatója. Szerinte ennek szellemében kell megoldani a munkaügyi és a pénzügyminiszterek között rendszeresen jelentkező konfliktusokat.

Évente 2,5 milliárd repülőjegyet adnak el a világon, ha ezek után minden utas önkéntesen befizetne 2 dollárnyi szolidaritási hozzájárulást a fejlődő országok finanszírozására, akkor jelentős összeget lehetne előteremteni – mondta előadásában Philippe Douste-Blazy, az ENSZ főtitkárhelyettese, korábbi francia külügyminiszter. Egyúttal szorgalmazta a szegények kezdő vállalkozásainak finanszírozására kitalált mikrohitelrendszer kiterjesztését is. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek