Magyar gazdaság

Válságban is érdemes „zöldülniük” a vállalatoknak

Környezettudatosság. A vállalatok jól teszik, ha a válság közepette sem csökkentik az olcsóbb termékek javára a környezetkímélő áruk kínálatát, hanem inkább lejjebb viszik azok árát, hogy a fogyasztók továbbra is meg tudják fizetni – vélik szakértők. Az Euromonitor International piackutató cég szerint a „zöldtermékek” hosszú távú potenciálja olyan óriási, hogy egy komoly vállalat nem léphet ki erről a piacról csak azért, mert ideiglenesen árérzékenyebbé válnak a vásárlói. Inkább bele kell törődni a nyereség átmeneti csökkenésébe, és a beszállítókkal is el kell fogadtatni bizonyos engedményeket.

Az amerikai nagyvállalatok egyre komolyabb erőfeszítéseket tesznek környezetbarát termékek kialakítására, tudva, hogy ezzel rövid távon javíthatják a megítélésüket, hosszú távon pedig megalapozhatják a stabil eladásokat. Mint a greenbiz.com felméréséből kiderül, e vállalati körben a cégek 47 százaléka emeli az idén „zöld” termékfejlesztési kiadásait, és csak hat százalékuk faragja le ezt a kiadási tételt. Az ExxonMobil algából készül bioüzemanyagot kifejleszteni, és a sokáig a környezetvédők céltáblájának számító Wal-Mart is ambiciózus célokat tűzött ki a megújuló energia és a hulladékcsökkentés terén. Nagy-Britanniában a hipermarketek is igyekeznek minél környezetbarátabbnak tűnni: a Tesco, illetve a Kingfisher nagy hírveréssel nyitotta meg új ökoáruházát, ezek energia-háztartása a hagyományos épületekénél jóval takarékosabb.

A felmérésekből azonban az is kiderül, hogy az emberek szkeptikusak. A Forrester felmérése szerint az amerikai lakosságnak csak 15 százaléka hiszi el a reklámokban szereplő ökoszlogeneket. Reuters

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek