Magyar gazdaság

„Könyvesek” össztűzben

Kartellgyanúba keveredett a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Líra Könyv Zrt., a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Bookline.hu Nyrt. A cégek ellen versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal. A versenyhatósághoz érkezett bejelentés szerint a vállalkozások túlságosan magas bizományosi jutalékot kötnek ki a szerződéseikben. Ám úgy néz ki, a megállapodásaik ezen túlmenően is aggályosak versenyjogi szempontból. Így például némely szerződések tartalmazzák a legnagyobb kedvezmény elvének kikötését, valamint azt is, hogy új könyveknél a kereskedők hat hónapig nem változtathatnak az áron.

A hatóság az eljárásban fel kívánja tárni a kiadók és a kereskedők közötti szerződéses kapcsolatok rendszerét, s azt, miként alakítják a megállapodásokat, és azok miért tartalmazzák a versenyjogilag kifogásolható pontokat.

Néhány hónapon belül ez már a második könyves kartellgyanú. A GVH áprilisban rajtaütésszerű helyszíni szemlét tartott a Konsept-H Kft.-nél, a Műszaki Könyvkiadónál, a Nemzeti Tankönyvkiadónál és a School Bt.-nél, mert feltételezése szerint összejátszottak az Oktatási Minisztérium által a fogyatékos tanulók tankönyveinek kifejlesztésére 2001 májusában kiírt tenderén. A vállalkozások megegyeztek: az egyes tételekre melyikük nyújt be egyedül és kizárólag pályázatot. Valószínűsíthető, 2001-től napjainkig további egyeztetésekkel, megállapodásokkal osztották fel egymás között a fogyatékos tanulók tankönyvi piacát.

Kartellügyekben az eljárás időtartama 180 nap, ez – bonyolult esetekben – további 180 nappal meghosszabbítható.

A Nemzeti Tankönyvkiadó másfajta magatartása is szemet szúrt mostanában a GVH-nak. Június elején azért indult eljárás a vállalkozás ellen, mert megsérthette az üzleti döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmát. A tavaly októberben közzétett Összefogás a tudásért elnevezésű pályázat résztvevői okkal feltételezhették, hogy a kiadóval kötött tankönyvellátási szerződés révén valamennyi általuk igényelt tankönyvhöz hozzájuthatnak. Ámde a Nemzeti Tankönyvkiadó nem is köthetett volna tankönyvellátási szerződést. Annak tartalmában ugyan a felek szabadon állapodhatnak meg, de elengedhetetlen feltétel, hogy feltüntessék a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének kódszámát. A tankönyvkiadó nem tagja a testületnek, így kódszáma sincs, következésképpen nem jogosult a szerződéskötésre. A GVH-vizsgálat 90 napig tarthat, s két alkalommal legfeljebb 60 nappal hosszabbítható meg. KK

További cikk a 8. oldalon

Eljárások (könyves cégek ellen)

- 2009. április, kartellgyanú: Konsept-H Kft., Műszaki Kiadó, Nemzeti Tankönyvkiadó, School Bt.

- 2009. július, kartellgyanú: Pécsi Direkt Kft., Líra Zrt., Libri Kft., Bookline.hu Nyrt.

- 2009. június, üzleti döntések tisztességtelen befolyásolása: Nemzeti Tankönyvkiadó

- 2009. július, kartellgyanú: Pécsi Direkt Kft., Líra Zrt., Libri Kft., Bookline.hu Nyrt.

- 2009. június, üzleti döntések tisztességtelen befolyásolása: Nemzeti Tankönyvkiadó-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek