Magyar gazdaság

Monokon már szociális kártyával vásárolnak

A szociális kártya képes felszámolni a szociális ellátórendszer anomáliáit – jelentette ki Szepessy Zsolt, Monok polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu vezetője szerint ugyanis a szociális kártya lehetővé teszi, hogy az adófizetők pénzét ellenőrzött keretek között költsék el a rászorulók.

Valójában egy elektronikus utalványról van szó, amelynek külleme és működése szinte megegyezik a bankkártyáéval. A különbség csupán annyi, hogy a kártyán lévő összeget – vagyis a szociális segélyt – nem lehet bármire elkölteni. Így például Monokon már nem lehet alkoholt, illetve cigarettát vásárolni a szociális segélyből. Élelmiszerre, iskolakezdéshez szükséges eszközökre, valamint ruházati termékekre azonban szabadon elkölthető a támogatás. A szociális kártya ráadásul hatékony eszköz lehet az uzsorások elleni küzdelemben is.

Közműszámlák kiegyenlítésére, valamint gyógyszerkészítmények vásárlására egyelőre nem lehet felhasználni a kártyát, a tárgyalások azonban már folyamatban vannak – mondta el kérdésünkre Szepessy Zsolt. Hozzátette: Monokon jelenleg öt elfogadóhelyen vásárolhatnak a szociális segéllyel feltöltött plasztikokkal.

A támogatott fényképével ellátott szociális kártya a kibocsátás időpontjától számítva öt évig érvényes. Használatakor az elfogadóhelyeken lévő banki POS-terminálokon húzzák le a plasztiklapot. A vásárlás összegének ellenőrzését a GIRO Bankkártya Zrt. végzi. A Pénzügyminisztérium hivatalos állásfoglalása szerint az elektronikus utalvány alapján adott természetbeni juttatás megfelel az szja-törvény idevonatkozó rendelkezéseinek.

A szociális kártya előítéletekre épít, amelyeket általánosságban ki akar terjeszteni azokra is, akikre nem érvényesek – mondta a Világgazdaságnak Pataki Éva, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke. Meglátása szerint a szociális segélyben részesülő családok mindössze 10-15 százalékánál tapasztalható visszaélés. Úgy véli, a kártya elterjedése nem fogja kigyógyítani az alkoholistákat, és a szegény családok fogyasztáshoz való viszonyát sem változtatja meg. A szakértő szerint a szociális kártya bevezetése olyan súlyú beavatkozás az emberek életébe, amely társadalmi szempontból elfogadhatatlan. HM

Szociális kártya – érvek és ellenérvek

+ lehetővé teszi a segély célirányos felhasználását

+ véd az uzsorások ellen

+ ellenőrizhető a felhasználás

– előítéletekre épít

– korlátozza a segélyezettek szabad döntését

– jogilag aggályos lehet

+ véd az uzsorások ellen

+ ellenőrizhető a felhasználás

– előítéletekre épít

– korlátozza a segélyezettek szabad döntését

– jogilag aggályos lehet-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek