Magyar gazdaság

Mozgástér: döntőek az IMF-vállalások

Bár ez idáig meglehetősen kevés a konkrétum a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban – az egyeztetések az első fordulónál tartanak –, a lapunk által megkérdezett elemzők szerint megalkotható a Bajnai Gordon miniszterelnök előzetes nyilatkozatainak és elvárásainak megfelelő szigorú büdzsé. Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója, Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere és Kiszelly Zoltán politológus egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF-megállapodásban foglaltak betartása nélkül nem lehet költségvetés, ugyanakkor meg lehet tervezni úgy a büdzsét, hogy ne legyen probléma az elfogadásával. Forián Szabó azonban arra figyelmeztetett, választási év előtt a befektetők tartanak attól, hogy a pártok ígéreteinek hatására enyhülhet a költségvetés szigora. A szakember szerint a 2010-es büdzsé egyik céljának – a munkára ösztönzésnek – elsősorban a munkahelyek megtartását kell jelentenie, mivel a válságban különösen problémás az alacsony aktivitás. „A munkahelyek megtartására vonatkozóan eddig csupán az adó- és járulékcsökkentést ismerjük konkrét intézkedésként” – tette hozzá az elemző.

Bebesy Dániel úgy látja, a költségvetési pályát az határozza meg, hogy a bevételi oldalon nagy a kiesés. Mindez azzal magyarázható – tette hozzá –, hogy a globális válság a térség országait a növekedés szempontjából „nagyon odacsapta”. Ám ebben a környezetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy a Bajnai-kormány tavasszal és a nyár elején fontos kiigazító intézkedéseket hozott, illetve a 3,8 százalékos költségvetési hiánycél régiós viszonylatban élvonalbelinek tekinthető. „Lengyelországban és Csehországban magasabb a deficit, Romániában pedig a 8-9 százalékos GDP-visszaesés nagyobb költségvetési hiányt eredményez” – magyarázta Bebesy. Arra a kérdésünkre, tudja-e jelentősen befolyásolni az aktivitási ráta növekedését a jövő évi költségvetés, az elemző úgy válaszolt: erről mindöszsze annyit tudni, hogy 2010-től adó- és járulékcsökkentés lép életbe.

A pénzügyi szakemberekhez hasonlóan a politológus is azt hangsúlyozta: a készülő büdzsét a külföldi hitelezők határozzák meg. „Az IMF-fel kötött megállapodás jelöli ki a politika mozgásterét” – mondta Kiszelly Zoltán. Véleménye szerint a Bajnai-kormány arra törekszik, hogy olyan bevételeket pótoljon a költségvetéssel, amelyeket az ingatlanadóval nem tudott beszedni. A szakember úgy véli, meglesz a jövő évi költségvetés parlamenti többsége.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek