Magyar gazdaság

Vérmes ukrán integrációs remények

Ukrajna várhatóan 2020 körül csatlakozhat az Európai Unióhoz – nyilatkozta az EurActivnak Grigorij Nemyria, a szomszédos ország európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese. Elmondta: hazája gyorsan szeretne közeledni az európai közösség felé, ám tudatában van azoknak a nehézségeknek is, amelyek a jelenlegi globális helyzetből eredően megnehezítik az előrehaladást.

Nemyria – aki nemcsak miniszterelnök-helyettes, hanem politikakutató is – úgy véli, az ukrán gazdaság érzékeny szektoraiban hosszabb átmenetre van szükség a belépésig, ezért rövidebb távon szabad kereskedelmi és vízummentességi megállapodás megkötését szorgalmazza az EU-val. A vízummentes utazás lehetőségét Kijev a 2012-es futball Európa-bajnokságra szeretné elérni, amikor Ukrajna Lengyelországgal közösen a rangos sportesemény házigazdája lesz.

Külön kiemelte a politikus azt is, hogy Ukrajna jól képzett szakemberek sokaságával rendelkezik, többek között a légkör- és világűrkutatás, a genetika és a biotechnológia területén. Ennek köszönhető, hogy ma már valamennyi európai vezető kutatóintézet alkalmaz ukrán tudósokat és programozókat. Nemyria egyúttal azon reményének adott hangot, hogy a 2010. január 17-én esedékes elnökválasztás lebonyolítása ugyancsak bizonyságul szolgál arra, Ukrajna képes megfelelni a tagjelöltség politikai kritériumainak. Abban is bízik, hogy ez a választás megnyitja majd az utat a szükséges reformok fölgyorsítása előtt. Fontos a kétoldalú kapcsolatok rendezése Oroszországgal is – tette hozzá.

Ugyanakkor más elemzők nem értenek egyet az európai ügyekben illetékes politikus derűlátásával, akik szerint Ukrajna pillanatnyilag egy széles körű társulási megállapodás megkötéséhez vezető út felénél tart. Miközben az természetes, hogy Kijevben számos politikus szeretné látni a mielőbbi EU-csatlakozást, Brüsszelben bizottsági illetékesek azért is igyekeznek visszafogni a gyeplőt, mert a közösség több kulcsfontosságú tagja, így Németország ellenzi Ukrajna felvételét. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek