Magyar gazdaság

Az egykulcsos adó mégsem lehet alku tárgya?

A hiteltárgyalások során is lesznek olyan kérdések, amelyekben a magyar kormány nem enged majd az álláspontjából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Prőhle Gergely.

Amilyen gyorsan csak lehet, el kell kezdeni az EU/IMF-hiteltárgyalásokat, - mondta Prőhle Gergely az InfoRádiónak, az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár, emlékeztetve, hogy először szakértői egyeztetések következnek a tárgyalások pontos menetrendjéről.

Azt is leszögezte, hogy a jegybanktörvény még nyitott kérdéseiben, a jegybankelnök fizetése és esküje témájában a magyar kormány nem fog engedni.

Ezek elvi kérdések - ismételte meg a hivatalos álláspontot. A fizetési plafon nemcsak a jegybankelnökre vonatkozik, hanem általános, minden állami tisztségviselőt érintő szabály. Ami a magyar Alkotmányra teendő esküt illeti, a helyettes államtitkár ezt szimbolikus ügynek tartja, amelyben helyes elvi álláspontot képviselni.

A hiteltárgyalások érdemi részéről szólva Prőhle Gergely annyit elárult: az egykulcsos adót is elvi kérdésnek tekintik. Mint mondta, a megbeszéléseken szóba kerülhetnek az egykulcsos adó, az adórendszer vagy a szociális juttatások más kérdései is, de ezekben az ügyekben megint csak következetesnek tűnünk, hiszen az egykulcsos adón nem kívánunk változtatni, az nem képezheti alku tárgyát.

Tegnap Fellegi Tamás, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az egykulcsos adó tárgyalási téma lehet, amelyet a kormány természetesen nem kezdeményez. A kabinetnek nem áll szándékában az egykulcsos, arányos adórendszer megváltoztatása – tette hozzá.

Prőhle Gergely emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Jose Manuel Barroso keddi informális találkozójukon megállapodott abban, hogy a le nem zárt kötelezettségszegési eljárásokban, azaz a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman kérdésében elfogadják az Európai Bíróság döntését.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek