Magyar gazdaság

A hitelmoratóriumot igénybe vevőknek érdemes minél előbb megkezdeni a törlesztést

Egyelőre szeptember 30-ig tart a moratórium, amelynek a meghosszabbításáról a kormány augusztus végén, szeptember elején fog dönteni.

A Magyar Nemzeti Bank arra biztatja a moratóriumot igénybe vett ügyfeleket, hogy minél előbb kezdjék meg hiteleik törlesztését azok, akiknek rendelkezésére áll az ehhez szükséges jövedelem 

– mondta az MNB felügyeleti szóvivője kedden.

 

Binder István hozzátette, hogy a jegybank felmérése alapján 

az érintett ügyfelek legalább 56 százaléka minden gond nélkül tudná fizetni havi törlesztőrészletét.

 Az MNB elvárja a hitelintézetektől, hogy ha az ügyfél a moratórium alatt felhalmozódott összeget részlegesen vagy teljesen előtörlesztené, azt megtehesse ingyen, előtörlesztési díj nélkül. Ez a lépés több tízezer, de akár százezer forintos könnyebbséget is jelenthet az ügyelek számára.

Fotó: Kallus György / VG

Az előtörlesztés mellett az ügyfeleknek más lehetőségük is van: azt is kérvényezhetik, hogy maradjon az eredeti futamidő és a moratórium alatt felgyűlt összeget a bank építse be a törlesztőrészletbe. A havi törlesztőrészlet ezáltal kicsit magasabb lesz, viszont az ügyfél az eredeti futamidő végén letudja zárni a hitelt. Az MNB ebben az esetben is azt várja el a bankoktól, hogy ne legyen szerződésmódosítási díj – ismertette a szóvivő.

Binder István emlékeztetett, hogy 

egyelőre szeptember 30-ig tart a moratórium, amelynek a meghosszabbításáról a kormány augusztus végén, szeptember elején fog dönteni. 

Ugyanakkor felesleges kiadást vállal magára az, aki továbbra is igénybe venné a moratóriumot, miközben megvan a törlesztési képessége, ugyanis ezáltal jelentősen nőhet az összes visszafizetendő tartozása.

Tavaly év elején 1,6 millió lakossági ügyfél vette igénybe a moratóriumot, ez a szám mostanra 1,2 millióra csökkent, emellett van még 30-35 ezer érintett vállalkozás. Ez a moratóriumra jogosult hitelállománynak a felét jelenti a lakossági oldalon.
 

törlesztés MNB hitelmoratórium
Kapcsolódó cikkek