Magyar gazdaság

Az iparkamara kötelezővé tenné a munkahelyi koronavírus-oltást

A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára – erre vonatkozóan tesz jogalkotási javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadók számára, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást az alkalmazottaknak – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Portfoliónak. Parragh szerint már jelenleg is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabály ilyen irányú módosítása jelentősen megkönnyítené ezt a lehetőséget.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A magyar vállalati szektor számára óriási megkönnyebbülés volt, hogy a koronavírus ellen hozott korlátozások nagy részét fel lehetett oldani, és ez azért történhetett meg, mert a magas átoltottság miatt visszaszorult a járvány Magyarországon

– vélekedett Parragh László. Úgy gondolja, hogy nemcsak a vállalati szektornak, de mindenkinek az az érdeke, hogy ez a kedvező helyzet fennmaradjon.

A kamara elnöke szerint a jogszabálymódosítás jogilag minden akadályt elháríthatna az elől, hogy a vállalatok bizonyos munkakörök betöltéséhez előírhassák a koronavírus elleni védőoltást.

Az MKIK javaslata arra is kitérne, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Parragh László szerint mindez nem csupán egészségügyi szempontból lenne indokolt, hanem a gazdasági logika is ezt diktálja. Úgy véli, hogy a vállalatvezetők tartanak attól, hogy a járvány terjedése és helyi fertőzések miatt leáll a tevékenységük, ezt pedig nem engedhetik meg maguknak újra.

járvány MKIK koronavírus oltás Parragh László
Kapcsolódó cikkek