Magyar gazdaság

Rekord félév után álomhatár felett az éves légi teherforgalom

Tovább dübörög a légi áruszállítás a budapesti repülőtéren: a Budapest Airport 2021 első hat hónapjában 86 798 tonna légi árut kezelt, ezzel a repülőtér valaha volt legerősebb félévét zárta. A rekord féléves forgalomnak köszönhetően a 12 hónapra vetített légiáru-mennyiség is soha nem látott magasságokba ugrott: a júniustól júniusig tartó egy év alatt 157 402 tonna árut kezelt a Cargo City, mellyel a repülőtér átlépte a 150 000 tonnás álomhatárt.

Hónapról hónapra dőlnek meg az áruszállítási rekordok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a BUD Cargo City által kezelt áruk mennyisége mind a 2020-as, mind pedig a 2019-es évhez képest folyamatos emelkedést mutat. 2021 júniusában 15 233 tonna légi árut kezelt a repülőtér, amely 52,6 százalékos növekedést jelent a 2020-as év és 41,2 százalékos növekedést a 2019-es év azonos hónapjához képest. Az egymást követő, kimagasló cargoadatokat elkönyvelő hónapoknak köszönhetően az idei év első féléves árumennyisége is soha nem tapasztalt szintet ért el: a 2021. januártól júniusig terjedő időszakban 86 798 tonna áru fordult meg a budapesti repülőtéren, ami 35,9 százalékkal több, mint a tavalyi év első hat hónapjában. A dinamikusan növekvő cargo azonban nem csupán rekord félévet, de rekord 12 hónapot is eredményezett: a repülőtér a 2020. június és 2021. július közötti időszakban átlépte a bűvös 150 ezer tonnás álomhatárt, és ezzel további hatalmas lépést tett afelé, hogy a régió légi áruszállítási elosztóközpontjává váljon. 

Fotó: Baranyi Róbert / Budapest Airport

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fennállása óta most először érte el a 150 ezer tonnás határt. Az elmúlt 12 hónap eredménye ismét megerősít minket abban, hogy a cargo üzletág kiemelkedően fontos számunkra, és a tavaly átadott Cargo City valóban képes energizálni és arra ösztönözni a szállítmányozó cégeket, hogy a budapesti repülőteret használják a légi szállítmányozásra, amely rendkívül vonzó megoldás a régióban történő légi áru gyűjtésére, elosztására.

A Budapest Airport légi áruszállítási tevékenysége hozzávetőleg 1800 direkt munkahelyet teremt a repülőtéren és még további 10 000 munkahelyet a hozzá kapcsolódó ökoszisztéma révén.

A kelet-közép-európai régió repülőterei között a Budapest Airport cargoforgalmának növekedése az elmúlt 2 évben is rendre az élmezőnyben szerepelt, stratégiai szerepe pedig egyre inkább megkérdőjelezhetetlen, amit tovább erősít az elmúlt hónapok kiemelkedő áruforgalma Kína és Magyarország között.
Kossuth József, a Budapest Airport Zrt. cargo vezetője kiemelte:

Egyik legnagyobb idei sikerünknek tekintjük, hogy Kína egyik legnagyobb e-kereskedelmi cége, az Alibaba Group és logisztikai vállalata, a Cainiao a budapesti repülőtérre telepítette régiós légi elosztóközpontját.

Az elmúlt időszak kiemelkedő áruforgalmát több tényező is kedvezően befolyásolta. Egyrészt a növekedés fontos alapja a Budapest Airport új légi logisztikai bázisa:

a másfél évvel ezelőtt átadott BUD Cargo City első fázisa 32 ezer négyzetméternyi új épülettel, új repülőgép-állóhelyekkel biztosít világszínvonalú, hatékony és optimális megoldást a dinamikusan növekvő áruforgalom számára.

Másrészt meghatározó tényező a cargobarát környezet a repülőtéren, a légi áruszállítást övező cargoközösség munkája, amelyben a repülőtér a légitársaságokkal, kiszolgáló cégekkel, hatóságokkal és szállítmányozó partnerekkel együttműködve gyors és pontos kiszolgálást és minőségi logisztikai szolgáltatási környezetet teremt. Mindezek mellett pedig a régióban is folyamatosan és dinamikusan fejlődik az e-kereskedelem, amelyhez a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásokat a légi áruszállítás tudja kínálni.

Liszt Ferenc Repölőtér cargo Cargo City légi áruszállítás Budapest Airport
Kapcsolódó cikkek