Magyar gazdaság

Sikeres a diákmunka program

A 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok tisztességes fizetéssel és munkatapasztalattal gazdagodhatnak.

Már több mint 23 ezren vesznek részt a Nyári diákmunka programban országszerte, a járási és kerületi hivatalok továbbra is várják a jelentkezőket - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán szombaton.

Bodó Sándor ismertette: csaknem 20 ezren az önkormányzatoknál, háromezren a turizmusban és a vendéglátásban, 400-an pedig a mezőgazdaságban dolgoznak.
Az államtitkár kiemelte, hogy

a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok tisztességes fizetéssel és munkatapasztalattal gazdagodhatnak.

A videóban Bodó Sándor felidézte, hogy a kormány kilencedik alkalommal indította el a Nyári diákmunka programot.
A korábbi évek tapasztalatai egyértelműen kedvezőek, több mint 210 ezer diák szerzett munkatapasztalatot, jövedelmet - mondta, hozzátéve, hogy a program nagyon népszerű idén is.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a diákokkal szabályos munkaszerződést kötnek a foglalkoztatók, amelyben nevesítve vannak az elvégzendő feladatok és a munkáért járó bér.
Bodó Sándor felhívta a figyelmet, a program folytatódik, még van lehetőség arra, hogy a diákok jelentkezzenek, a munkakörök továbbra is változatosak.
Az államtitkár bejegyzése szerint

a legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben dolgoznak.

 

Sikeres karrierutakat kínál a megújult szakképzés is 

A napokban kiderült, hogy kikből lesznek biztosan egyetemi hallgatók. A felsőoktatásból idén kimaradóknak is érdemes fontolóra venniük a szakmatanulás lehetőségeit – mondta Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette: a fiatalok akkor hozhatnak jó döntést a jövőjükről, ha körültekintően tájékozódnak a megújult szakképzés egyre többeket vonzó kínálatáról.

A megerősített szakképzési rendszer sokféle életpályát alapozhat meg. Az érettségit is technikumok egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba. Aki mielőbb munkába állna, hamar keresett, jól fizető szakmát szerezhet. A vállalkozásokkal és az egyetemekkel egyre szorosabban együttműködő intézmények megbízható elhelyezkedési lehetőségekhez bérekhez segítik tanulóikat. 

A képzés során ösztöndíj, a szakképzettség megszerzését követően pedig pályakezdési juttatás jár minden első szakmát tanulónak.

A duális képzések résztvevői vállalati környezetben sajátíthatnak el naprakész, piacképes tudást, és már tanulóidejük alatt munkabért kapnak

– hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Az innovációs tárca levélben hívta fel a felsőoktatásba felvételizők figyelmét a szakképzés nyújtotta lehetőségekre. Bővebb információk a 175 szakmából álló képzési kínálatról az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) oldalán érhetők el.

A diákok fele optimistán látja a munkaerőpiacot

Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.

diákmunka szakképzés ITM
Kapcsolódó cikkek