Kedden Magyarországon tárgyal Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására érkezik. A hétfői Magyar Nemzetnek adott interjújában Szergej Lavrov kifejtette, hogy Oroszország olyan volumenben és olyan mélységben kész a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, amilyenre magyar partnerei készek. A kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok felújításán túl megmarad a beruházások, a műszaki-tudományos és az ipari együttműködés újraindításának lehetősége. Közölte, hogy

vizsgálják az orosz Szputnyik V vakcina magyarországi gyártásának lehetőségét, az Északi Áramlat gázvezeték kapcsán pedig Európa és Oroszország kölcsönös függését emelte ki.

Szergej Lavrov
Fotó: SERGEI ILNITSKY / AFP

A két ország együttműködésében hangsúlyos energia-ipari kapcsolatokon belül ma kisebb fókusz kerülhet a Paks II. projektre a VG értesülése szerint. A hazai beruházó és az oroszországi kivitelező egyelőre a két új atomerőművi blokk szeptember 30-ig várható engedélyeztetésére vár. A felső határként 12,5 milliárd eurós, orosz felhasználásával teljesítendő megbízás finanszírozási szerződését a felek június elején úgy módosították, hogy a tőketörlesztést csak 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezése után kell megkezdeni. A módosítás a kamatszintet nem érinti, és továbbra is névértéken előtörleszthető a felvett összeg. Az előkészületek legutóbbi eseménye, hogy felépült és használatbavételi engedélyt kapott a leendő blokkok közvetlen szomszédságában az erőmű-beruházási központ.

Szeptember 30-i dátum áll a magyar-orosz hosszú távú gázimport-megállapodás lejárati napján is, de a szállítás folytatódik: ez év októbere és a jövő októbere között 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól.

Mint a VG beszámolt, éppen október 1-től nőhet évi 8,5 milliárd köbméterre Magyarország gázimport-kapacitása Szerbia felől úgy, hogy még a beruházó FGSz Zrt. is megspórol egy 50 milliárd forintos tételt. Nem kizárt, hogy az új importirány is szóba kerül a mai megbeszéléseken. A cél azonban az a kormany.hu júniusi közleménye által idézett Szijjártó Péter szerint, hogy egy háromszor ötéves hosszú távú megállapodás szülessen, amelyből minden ötödik év végén ki lehet szállni. E nyáron Magyarország 2 milliárd köbméternyi betárolható gázt vásárol, szállítása már tart.