Magyar gazdaság

A fiatalok elfordulnak a szakmunkáktól, panaszkodik a BEMOLUX vezetője

Nagyot esett a villamossági cikkek kereskedelmével és villanyszereléssel foglalkozó gyöngyösi BEMOLUX csoport árbevétele tavaly, amiért nem csak a járvány felelős.

A tavalyi visszaesés mértéke azért is tűnhet drámainak a cég életében, mert mindkét üzletág tekintetében 2019 kiemelkedő évnek számított, ugyanakkor a munkaerő-hiányra is panaszkodott Benedek Zsolt tulajdonos-ügyvezető, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke. 

Tavaly az árbevételünk lényegesen csökkent, ami köszönhető a Covid-19 világjárványnak, ugyanis a térségben nem indultak nagyobb beruházások. Egyes esetekben még a szerződéssel is rendelkező projektek esetén sem kezdhettük meg a munkát

– mondta a cégvezető.

Fotó: Oláh Tibor

A járványra való tekintettel csökkentették a kockázatokat, tudatos vezetői döntéssel. Benedek Zsolt egy példát említett: A cég nem vállalt generálkivitelezési munkálatokat, mivel a folyamatosan változó építőanyagárak mellett kiszámíthatatlanná vált a tényleges alapanyagár meghatározása. Ezzel elkerülték a megrendelő, és vállalkozó közötti esetlegesen felmerülő konfliktus helyzetet.

A BEMOLUX-cégek szaktudást igénylő üzletágban dolgoznak. Főtevékenységként villanyszereléssel foglalkoznak, ezért a szakmai utánpótlás elsődlegesen fontos. 

A cégvezető szerint rendkívül kevés szakembert találni ebben az ágazatban, ami komoly gondokat jelenthet. A cég azonban gyakorlati képzőhelyként is üzemel, így az ott tanult fiatalok közül néhányat sikerül toborozniuk. A szakképzéssel kapcsolatban Benedek Zsolt szerint országos szinten is alapvető szemléleti problémával szembesül számos ágazat. 

A mostani fiatal generáció a szakmunka és a rá jellemző munkakörülmények helyett szívesebben vállal állást például összeszerelő üzemben, ahol betanított munkásként könnyebben elvégezhetőek az adott feladatok. A műszaki szakmák nem népszerűek, és a kereskedelmi ágazatokban is panaszkodnak, hogy nem kapnak embert. 

A pénz már nem motiváció, minden emberhez más- és más módon kell megtalálni az utat

– tette hozzá az ügyvezető. Egyes ágazatokban megoldás az automatizáció, a digitalizálás. A kereskedelmi üzletágban ők is az e-eladások bevezetését fontolgatják, más szakmákban – mint a villanyszerelés – azonban ez nem járható út.

szakember munkaerőhiány heves megye
Kapcsolódó cikkek