Magyarország a tavalyihoz képest egy helyet előrelépve a 34. a Szellemi Tulajdon Világszervezete idei Globális Innovációs Indexében. Az elemzés mintegy 80 különböző mutató alapján méri össze 132 gazdaság innovációs teljesítményét.

Magyarország a vírusválság ellenére is képes volt előrébb lépni a nemzetközi rangsorban, a tíz európai ország közé tartozik, amely javítani tudott legutóbbi eredményén

– emelte ki Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Fotó: Shutterstock

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) minden évben elkészíti a gazdaságok innovációs teljesítményét több dimenzióban értékelő Globális Innovációs Indexét (GII). A 2021-es rangsor élén Svájc, Svédország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Dél-Korea áll.

Magyarország a tavaly elért 35. helyről egyet lépett előre az összesítésben. Az innovációt befolyásoló és annak eredményeit leíró tényezőkben is jobban teljesít, mint a korábbi esztendőkben.

Hazánk az elemzésben vizsgált 39 európai ország között a 22. helyen áll.

A rangsorban mások mellett a régiós versenytársak közül megelőzzük például Litvániát, Lettországot, Lengyelországot, Oroszországot és Szlovákiát. A tavalyi eredményein mindössze 10 európai ország tudott javítani, ezek közé tartozik hazánk is.

2021-ben sosem látott mértékű kormányzati támogatás, összesen 182 milliárd forint érhető el a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokon.