Érdemi előrelépés nem történt a legújabb minimálbér-tárgyalásokon, de legalább megismerték a munkaadók és a szakszervezetek, hogy milyen makrogazdasági környezettel számol jövőre a kabinet – mondta VG-nek Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) újabb tárgyalási fordulóját követően, ahol a szociális partnerekkel ismertették a Pénzügyminisztérium jövő évre vonatkozó számításait.

Fotó: Shutterstock

A munkáltatói oldal képviselője jelezte,

a megállapodást feltételekhez kötik, a garantált bérminimum attól függően emelkedik bruttó 219 ezerről 260 ezer forintra egy vagy két lépcsőben, hogy a kormány mekkora mértékű szociális hozzájárulási csökkentést tervez. Ugyanakkor jelezte, hogy a kabinet szándékairól egyelőre nincsenek információik.

Nem a hanem garantált bérminimum került a tárgyalások középpontjába – értékelt lapunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, aki hozzátette, hogy a munkavállalói oldal egy lépcsős emelést szeretne elérni. Ezzel szemben munkáltatók feltételekhez kötötték a megállapodást, továbbá közölték, hogy 5-6 százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentést tekintenek tárgyalási alapnak. Az egyeztetés során nem csak a munkáltatói terhek mérséklése került szóba, a Liga részéről ezúttal is felmerült javaslatként az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék eltörlése, amely a nettó béreket növelné.

Mészáros Melinda jelezte, hogy

a garantált bérminimum drasztikus növelése azért is fontos, mert egyre többe kerülnek ebbe a bérsávba, összesen 1,1 millió embert érint, 250-300 ezerrel többet, mint pár évvel ezelőtt.

A Liga elnöke arról is beszélt, hogy ezúttal nem lesz több éves megállapodás, ehelyett egy módszertani képletet vagy viszonyítási rendszert szeretnének kidolgozni, amely alapján évről-évre meg lehetne állapodni a minimálbért. Úgy látja, erre a kormány és a munkaadók részéről is megvan a fogadókészség. Két hét múlva újabb VKF forduló következik, előtte azonban még a munkaadók és a szakszervezetek külön-külön egyeztetnek, ahol kialakulhatnak az oldal álláspontok.