A kormány 12.2 milliárd forintos támogatást biztosít a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére. A kormány kiemelt célja, hogy minden beteg megfelelő időben, a lehető leggyorsabban hozzájusson a diagnózishoz és a betegség kezelése minél kevesebb idő alatt elkezdődjön - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Kásler Miklós miniszter utasítására készült el az Emberi Erőforrások Minisztériuma által beterjesztett szakmai javaslat, amely alapján a várólisták drasztikus lerövidítése várható. 

Az összesen 12,2 milliárd forintból 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárd forintot 2022-ben kapnak meg a kórházak.

A koronavírus-járvány korábbi hullámai alatt a betegek egészségének védelme és a közösségi terjedés megfékezése miatt  hónapokon át szükségszerűen fel kellett függeszteni a halasztható egészségügyi beavatkozásokat. A harmadik hullám lecsengésekor,  az egészségügy újraindítás részeként május 13-tól indultak újra az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások.

Az időközben felhalmozódott műtétek elvégzésére, a megnövekedett várólisták csökkentésére kiemelt kormányzati támogatást kapnak a kórházak, hogy mielőbb el tudják végezni betegeiken az eddig halasztott műtéteket. Az egészségügyi ellátás zavartalanságát ma már nagyban garantálja az is, hogy az egészségügyi dolgozók felvették az oltást. A műtétre váró még beoltatlan betegeket is az oltás mielőbbi felvételére kéri az EMMI.

A kormány által jóváhagyott kiemelt várólista csökkentési program arra ösztönzi az egészségügyi intézményeket, hogy az ellátást végző orvost vagy nővért külön díjazásban részesítse akkor, ha a várólista csökkentés előirányzat terhére jelenthető beavatkozásokat végeznek el.

A Magyar Közlönyben péntek este megjelent rendelet értelmében a miatt elhalasztott ellátások pótlására szolgáló várólista csökkentési programhoz tartozó fekvőbeteg-szakellátások finanszírozásánál a programba bevont szolgáltatók részére az előirányzat terhére az aktív fekvőbeteg-szakellátást végző szervezeti egységen végzett ellátásokra az alapdíj 130 százalékának és az elszámolható súlyszám szorzatának megfelelő finanszírozási díj számolható el, és az ellátás teljesítményét nem kell figyelembe venni a tervezett éves keret tárgyhavi teljesítésének számításában. 

A program keretében a várólista többletfinanszírozás keretében végzett ellátására vonatkozóan megállapított és visszaigazolt finanszírozási díj részét képező, díjemelési összeg 80 százalékát a az intézmény bankszámláján történő jóváírást követő 60 napon belül köteles az ellátást végző orvosok és szakdolgozók díjazására fordítani, amely a kifizetőt terhelő adó- és járulékterheket is tartalmazza. 

A kormányrendelet szerint erre a díjazásra az ellátást végző orvos és szakdolgozó az egészségügyi szolgálati munkaszerződésben meghatározott illetményén felül jogosult. A többletfinanszírozás felhasználását az egészségbiztosító pénzügyi ellenőrzés keretében vizsgálja majd.

A kormányrendelet kód szerint tartalmazza a „várólista csökkentés” előirányzat terhére jelenthető beavatkozásokat. Az ellátások között van többféle endoszkópos, ultrahangos vizsgálat, ezek mellett többféle CT és MR vizsgálat is.