Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon

– vetítette előre a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A szakember hozzátette: már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, a november–decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak. A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket, tavaly decemberben is így történt, akkor 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál. 

Júniusban 436 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlag.

Az összképhez hozzátartozik az is, hogy országosan továbbra is hatalmas eltérések vannak a fizetésekben: miközben Budapesten már tavaly átlépte a félmillió forintot az átlagkereset, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még csak 277 ezer forint volt.

Fotó: Shutterstock

Varga Zoltán arra is rámutatott, hogy

a pénzügyi szektorban, az információtechnológiai szolgáltatások területén, a gyógyszeriparban és az építőiparban már most is elérhető az 500 ezer forintos bruttó átlagfizetés, sőt több szektorban jelentősen meg is haladja.

A KSH nemzetgazdasági ágakról közölt adatai szerint tavaly a pénzügy és biztosítási ágazatban mérték a legnagyobb kereseteket, ott 709 ezer forint volt a bruttó átlagbér, nem sokkal lemaradva követte az információ, kommunikáció 676 ezer forinttal; a villamosenergia-iparban 651 ezer forintot, a szakmai tudományos, műszaki tevékenység területén pedig 566 ezer forintot mutatott a statisztika. Kevéssel maradt le ezektől a szektoroktól az egészségügy, azonban az idén elindult bérfelzárkózási program révén ez a nemzetgazdasági ág is átlépheti a félmillió forintos küszöböt. Az elemző azt is jelezte, 

pontos információi nincsenek, hogy az autóiparban a mérnökök mennyit keresnek, mivel ezt az autógyárak üzleti titokként kezelik, de az információmorzsákból arra lehet következtetni, hogy megközelíthetik a bruttó 1 millió forintot a keresetek.

A bruttó átlagbér mellett a medián- és a nettó értékeket is érdemes szemügyre venni. Főleg jövőre, amikor több támogatás – mint például az adóvisszatérítés vagy a 25 év alattiak szja-kedvezménye – életbe lép. Ezek a bruttó fizetésekben nem fognak megjelenni, a nettó béreket azonban jelentősen megdobhatják. Júniusban a nettó átlagkereset 290 ezer forint volt, amely a következő hónapokban, különösen az év végén várhatóan át is lépheti a 300 ezret. A medián pedig a KSH szerint a nyár elején, júniusban bruttó 350 ezer forint volt, azaz nettó 232 ezer. Ugyanakkor az összehasonlítást nehezíti, hogy mediánbérekről a statisztikai hivatal csak 2019 januárja óta közöl adatokat, bár azóta havi szinten frissíti. Az eltelt két és fél évben mindössze öt olyan hónap fordult elő, amikor a bruttó átlagkereset növekedési üteme meghaladta a mediánfizetésekét.