Nincs átgondolt stratégiája Európának a zöldátállásra – jelentette ki Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a VG fenntarthatóság témájú üzleti fórumán. A jegybank korábbi alelnöke szerint úgy indult ez a folyamat, hogy Európa nem próbálta megérteni, hogy pontosan milyen következményekkel jár. Hangsúlyozta:

A jövőben olyan zavarok kerülhetnek elő, amelyek megrengethetik a gazdaság működését.

Nagy Márton
Fotó: KALLUS GYÖRGY / VG

A főtanácsadó szerint ma már nem az a kérdés, hányszorosára emelkedett a gáz ára, hanem, hogy van-e. Példaként mutatott rá, hogy az európai gáztározó átlagos feltöltöttsége jelenleg 68 százalék, tavaly ugyanekkor 91 volt. A német gáztározók esetében ez a szám 50, az osztrákok esetében 40 alatt található. A magyar 82 százalék, tavaly 92 volt, s megjegyezte, hogy Magyarországon általában sokkal magasabb feltöltöttségi szintek vannak más EU-országokkal összehasonlítva, hozzátéve, hogy a németek helyében aggódni kezdene az alacsony feltöltöttség miatt.

Nagy Márton szerint

volt egy kegyelmi időszak az elmúlt évtizedben az alacsony inflációval, ami véget ért.

A zöldátállás a magasabb inflációt fenn fogja tartani, a egyelőre biztosan nem lesz olcsóbb, nem beszélve arról, hogy nagyon jelentős a beruházási költsége. Mint elmondta, a mezőgazdaságban lesz a legnehezebb az átállás. Felhívta a figyelmet az ellentmondásokra is, hogy például a napelemek szinte teljes egészében Kínából érkeznek.

Hangsúlyozta, Magyarország szeretné fenntartani a rezsicsökkentést, és a szennyezőkkel fizettetné meg a szennyezés árát. Ebben Kelet-Közép-Európa egységes, el akarja kerülni, hogy mindezt a háztartásokra terheljék. Ezzel szemben az unió a lakosságra hárítaná ennek költségeit. Ráadásul Kelet-Közép-Európának ez sokkal nagyobb kiadást jelentene – emelte ki a főtanácsadó.