Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása 2019. március 8-án egy közbeszerzési eljárást indított, melyben egy hajléktalanszálló és a fedélnélküliségből kiutat jelentő lakások felújítására lehetett ajánlatot benyújtani – idézi fel a Közbeszerzés.hu portál. A nyertes ajánlattevővel 2019. április 29-én kötött szerződéseket a társulás közel nettó 98 millió forint értékben. A nyertes ajánlattevő és az egyik alvállalkozó között létrejött egy megbízási szerződés, amely kifejezetten erre a projektre vonatkozó felelős műszaki vezetői feladatok ellátására irányult, azonban a szerződést még 2018. december 10-én írták alá. Vagyis már három hónappal a közbeszerzési eljárás indítása előtt a két fél írásban szerződött egy a szerződéskötés időpontjában még meg nem indított közbeszerzési eljárás tekintetében.

Fotó: Kallos Bea / MTI

A Közbeszerzési Hatóság 2021. szeptember 10-én két jogorvoslati eljárást kezdeményezett a verseny tisztaságának sérelme, valamint az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt. Az eljárások keretében a hatóság megvizsgálta az üggyel kapcsolatos iratokat, és azonnal szembesült a fenti időrendi anomáliával. Miután a problémát jelezte, a nyertes ajánlattevő és az ajánlatkérő egyaránt benyújtott egy másik megbízási szerződést, amelyen a szerződéskötés dátumaként 2019. április 30. napja volt rögzítve, azonban az ellenőrzött szervezetek nem adtak magyarázatot a korábban benyújtott, 2018. december 10-én kelt megbízási szerződés keletkezésének körülményeire.

A két jogorvoslati eljárás jelenleg a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt folyamatban van, a hatóság pedig megtette a szükséges büntetőjogi feljelentést.