Meghosszabíthatják a paksi 1-es blokk 2032-ben lejáró üzemidejét, mivel megváltozott a geopolitikai helyzet – mondta az Indexnek Kóbor György, az MVM elnök-vezérigazgatója.

"A Paks II beruházás nem az MVM Csoporthoz tartozik, ugyanakkor a nukleáris kompetenciák terén megkerülhetetlenek vagyunk. Teljesen más a geopolitikai környezet, mint amikor döntés született a Paks II-es beruházásról. 

Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése. Ilyen értelemben az, aki nukleáris kapacitást épít, geopolitikai erőt létesít. 

Mivel energetikai szempontból lenne értelme, tulajdonosi oldalról nálunk is felvetődött, hogy vizsgáljuk meg a meglévő blokkok üzemidő-hosszabbításának a lehetőségét" – mondta Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója.

Az 1-es blokk engedélye 2032-ben jár le, de a Paks II. projekt csúszásban van, az orosz törlesztését is csak 2031-ben kell elkezdeni. A társaság első embere elmondta, a hosszabbításnak nem lenne technikai akadálya, folyamatosan fejlesztik, modernizálják az atomerőművet, sok olyan elem van, amely bőven túlélheti a meghosszabbított üzemidőt is.

A másik kérdés, hogy a termelt villanyáramnak hol lesz a helye, ha tovább termelnek a blokkok, és itt már az egész régiót figyelik: a szlovák atomerőmű-fejlesztés folytatásáról nagy viták zajlanak, a cseheknél hasonló helyzet van, pótolniuk kell a kieső szenes kapacitást is.

Meglátjuk, mit tudunk csinálni a plusz tíz évvel, ha folytatódik a termelés, de mivel a világ energiaigénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik 

– mondta Kóbor György, és hozzátette, az engedélyeztetés folyamata összetett és hosszú, ezért döntés rövid távon nem várható.