Nyár végén Bécsben is sikeresen debütált a magyar fejlesztésű VR Tours, a virtuális időutazással ötvözött városi séta a vendégek és a szolgáltatók körében is komoly érdeklődést vált ki bel- és külföldön egyaránt. Budapesten 2019 nyarán jelent meg, és harmadik éve működik, eddig 20 ezer jegyet adtak el, de a koronavírus-járvány miatt még egyetlen teljes évet sem tudott zárni a VR Tours. 

Az eddigi eredmények azonban még így is derűlátásra adnak okot, hiszen hétvégenként már 99 százalékos kihasználtsággal üzemel az attrakció, pedig a külföldi turizmus még csak most kezd Budapesten éledezni

– osztotta meg tapasztalatait a VG-vel Kurucz Márton, a VR Tours Kft. operációs igazgatója. 

A teljes egészében magyar fejlesztésű attrakció nem a technikai eszközöktől számít különlegesnek, hiszen a VR-szemüveg és a modern városnéző túrákon már máshol is használatos audiovizuális eszközök, tolmácskészülékek, illetve walkie talkie felszerelések csak az alapot jelentik, a rendszer egyediségét a tartalomszolgáltatás és a speciális logisztika, vagyis az adja, hogy kültéren, több nyelvre szinkronizáltan, egyidejűleg tudják központi helyről üzembiztosan és rugalmasan működtetni.

A különleges élményt attrakció gyorsan népszerű lett, bár a nagyszabású bevezető reklámkampányokat eddig rendre követték a járványügyi korlátozások miatt elrendelt lezárások. A májusi budapesti újranyitás és az augusztus második hetében elstartolt bécsi VR-túrák iránti érdeklődés azonban kitartónak bizonyult, és pár hét alatt annyira felpörgött a forgalom, hogy a teljes kihasználtsággal működő hétvégék miatt az eszközpark máris bővítésre szorul, a hétvégi időpontok közül több is már hetekkel előre betelik. 

Egyelőre mindenütt a helyi kereslet dominál, de akárcsak Budapesten, már Bécsben is egyre több a külföldi turista, és egyre több beutaztató és programszervező csapat iktatja be programkínálatába a virtuális időutazó sétákat.

A 350 ezer eurós befektetésből megvalósult osztrák projektet eredetileg egy római követte volna, de – mint azt Kurucz Márton elmondta – egyelőre a bécsi kirendeltség önállósítására és a budapesti program megújítására, az eszközök fejlesztésére koncentrálnak, az olaszországi megjelenést későbbre halasztották. A Covid-helyzet miatt jelentősen megnövekedett a munka mennyisége, miután az eszközöket minden túra után teljeskörűen fertőtleníteni kell. Egyelőre a berendezések jól, vagyis jobban bírják a napi többszöri kezelést, mint várták, de az új helyzet nem tervezett többletköltségekkel, többletidővel jár.

Várhatóan jövő tavasztól egy a cseszneki várban működő programmal is bővül a kínálat. A projekt tartalomfejlesztési része már a végéhez közeledik, azonban a közönség számára csak a teljes lovagfalu-komplexum elkészülte után válik elérhetővé – tudtuk meg.