Október 11-én hivatalosan is megalakult az új Ágazati Párbeszéd Bizottság, ahol a területén működő munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek egyeztethetnek a szektort érintő kérdésekről – közölte a VG-vel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ).

Fotó: Ladóczki Balázs

Az első dolog, amivel a KASZ a résztvevőkhöz fordult, az a december 24. témája volt. Ez a nap idén péntekre esik, a normál munkarendben dolgozók számára pihenőnap lesz, hiszen december 11-én ledolgozzák.

A Covid-helyzet sok kereskedelmi munkavállaló lelkét meggyötörte. A szakszervezet véleménye szerint az ágazatban dolgozó munkavállalók nagyon megérdemelnék, hogy ezen a napon 12 órakor hazamehessenek ők is a családjukhoz

– mondta Karsai Zoltán elnök.

A munkáltatói érdekképviseletek elvitték a kérdést az általuk képviselt kereskedelmi láncokhoz, az első reakciók pedig pozitívak voltak. „Talán úgy tudnánk legjobban összefoglalni, ha azt mondjuk: mindenki benne van, ha mindenki más is benne van” – állapította meg a KASZ első embere.

Felidézte: az utóbbi években többször nekifutottak már ennek a kérdésnek ilyen vagy olyan formában. Úgy érzik, hogy idén közelebb állnak egy kedvező megállapodás megkötéséhez, mint bármikor korábban. „A fentiek tükrében novemberben 15-ig szeretnénk lefolytatni az ezzel kapcsolatos egyeztetéseket. Kedvező forgatókönyv esetén a decemberi beosztások már úgy készülhetnének el, hogy 24-én délben minden kereskedelmi dolgozó számára megkezdődik a karácsony” – tette hozzá Karsai Zoltán.