Mérföldkőhöz érkezett a higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú Vajda-Papír Kft. dunaföldvári gyárbővítő beruházása: 

elkészült az alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is 

közölte a cég.

A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így várhatóan 2022 áprilisára készül el a 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegység és elindulhat a próbaüzem is ismertette a közleményben Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.

A fejlesztéssel a háromszorosára növeli alappapír-gyártási kapacitásait a Vajda-Papír.

Vajda Attila kiemelte: 

a kapacitásbővítéssel teljessé válik a higiéniai papírtermékeket gyártó piacvezető cég alapanyag-ellátása.

Fotó: Kovács Tamás

Az új üzem legfontosabb berendezését, az alappapírgyártó-gépet gyári tesztsorozatot követően átvették a cég műszaki szakemberei, és megtörténtek a működtetésével, kezelésével kapcsolatos első oktatások is. A beruházás következő jelentősebb állomása a gyártógép november elején induló telepítése lesz.

A beruházással 600 munkahelyet véd meg a vállalat és 50 új munkahelyet teremt, amelyhez a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást nyújt a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében.

Vajda Attila azt is hangsúlyozta, hogy az új üzemnek köszönhetően az innovatív termékfejlesztés és az elérhető legmodernebb, energiahatékony technológia segítségével a magyar tulajdonú vállalat piacvezető pozíciója a régió még több országára kiterjedhet.

Az új gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a többletbevétel várhatóan eléri az évi 21 milliárd forintot.

2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, ami 10 százalékos növekedést jelent az előző évihez  viszonyítva. Az első háromnegyedévben mintegy 10 százalékkal nőtt a bevétel az egy évvel korábbi időszakhoz képest, míg az értékesítés volumene mintegy 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

2021-ben a cégcsoport összesített árbevétele várhatóan több mint 57,8 milliárd forint lesz.     

A vállalat Skandináviába, a Baltikumba és Kelet-Közép-Európa több mint 30 országába szállítja termékeit. A koronavírus-járvány kitörése óta az eddigi, 

átlagosan napi 2 millió tekercs gyártását 3 millióra emelte a toalettpapír termékekből, 

papírtörlőből 20 százalékkal, papír zsebkendőből pedig 10 százalékkal emelték a termelést. Egy magyar fogyasztó évi 9 kilogramm higiéniai papírterméket használ fel évente, így a cégcsoport 

egy átlagos évben 13 millió ember higiéniai papírszükségleteit elégítheti ki 

sorolta a cég közleménye.