A hétfői parlamenti ülés azonnali kérdések órájában többek között az emelkedő benzinárról kérdezték Orbán Viktort. A miniszterelnök válaszát azzal kezdte, hogy Magyarországon olyan árképzési rendszer van, amelyben a magasabb benzin- és gázolajár esetén automatikusan csökken az adóteher, ez be is következett áprilisban, ám csupán átmeneti megoldást jelentett, nem tartósat. Orbán Viktor szerint az árak befagyasztása akár több kárt is jelenthet, mint hasznot, de nem zárja ki a lehetőségét, a kormány folyamatosan vizsgálja az árakat. Hozzátette, az Európai Unióban 7-800 forint körül áll a benzin ára, ezért

Magyarországon is előfordulhat további drágulás, amit követhet az a szituáció, amikor egy radikális lépéssel valóban a befagyasztás felé indulnak – viszont egyelőre azt javasolja, ne vessék be ezt a megoldást.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az igazi nagy baj szerinte nem az üzemanyagár emelkedése lenne, hanem a rezsiárak elszabadulása.

A 42 milliárd forintos bélyegvásárlással kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte, bár béremelést akarnak adni a postai dolgozóknak, az EU nem engedi, hogy az állam pénzt adjon a Postának, ezért jogcímet keresnek, hogy a Posta fel tudja emelni az emberek bérét.

A paksi atomerőmű-bővítés kapcsán is kapott kérdéseket a miniszterelnök,

aki válaszában azt mondta, a beruházás ügyében semmilyen hatóság nem utasította el az orosz engedélyezési dokumentációt. Véleménye szerint atomenergia nélkül nincsen klímavédelem és szén-dioxid-kibocsátást visszaszorító világpolitika. Az MTI beszámolója alapján úgy folytatta: vagy elfogadjuk az atomenergiát, és akkor van zöld jövő, vagy nem fogadjuk el, de akkor nem lehet kivezetni a szén-dioxidot kibocsátó erőműveket. A kormányfő úgy véli, jelenleg komoly csatát vívnak arról Brüsszelben, lehet-e a klímavédelem részeként atomerőművek építését támogatni uniós pénzből. Hozzátette: az elképzelt és a tervezett határidők betartásáért nagy küzdelmet kell folytatni. Szerinte minden atomenergia-létesítmény építése a világon állandóan határidő-problémákkal küszködik, ez alól a magyar sem kivétel. Közölte, a világon többféle technológia létezik atomerőmű-építésre,

Magyarország Pakson kívül nem akar új telephelyet nyitni, ott pedig orosz típusú erőmű van és azt a kockázatot nem vállalják, hogy egy helyen kétféle technológiát működtetnek párhuzamosan.