A közvetlen uniós források pályázatain való sikeres és eredményes részvétel elősegítése céljából a hazai pályázókat 2021 szeptemberétől a Magyar Fejlesztésösztönző Irodán (MFOI) keresztül is segítjük – közölték a VG érdeklődésére a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságán. 

Fotó: EyesWideOpen

Kifejtették: regionális probléma, hogy a 2004 után csatlakozott EU-tagállamok a közvetlen uniós alapokból átlagosan mindössze 4–15 százalékos arányban részesülnek, miközben a régiónak lakosságarányosan legalább 23 százalék járna. 

Ezzel szemben az alapító tagállamokhoz az alapok csaknem fele jut. Ennek a problémának a kezelésére hozta létre a kormány az állami tulajdonban lévő MFOI-t. Magyarország középtávú célja, hogy legalább lakosságarányosan részesüljön az Európai Bizottság közvetlen kezelésében lévő programokból.

A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda elsődleges feladata a Magyarországon működő magántulajdonú közép- és nagyvállalatok, állami cégek, egyetemek, kutatóintézetek és nonprofit szervezetek támogatása a központi kezelésű uniós források elnyerésében, ennek keretében a pályázati felkészülésben, valamint a nemzetközi konzorciumokhoz való csatlakozásban – magyarázták a Miniszterelnökségnél. 

Az MFOI további fontos feladatköre a magyar érdekek képviselete a közvetlen uniós irányítású programok, pályázati kiírások tervezése során. Emellett az iroda részt vesz a potenciális hazai pályázók tájékoztatásában.

A közvetlenül az Európai Bizottság által irányított támogatási programok a fejlesztési igények rendkívül széles területét fedik le, például: közlekedési és energetikai hálózatok, kultúra, önkéntességi akciók, természetvédelem, kutatás és innováció, digitalizáció, közigazgatási együttműködések, egészségügy, nukleáris és űripar. A közös európai célokat ezek mind-mind közvetlenül támogatják, a pályázatok kiírása az unió teljes területére érvényes, bármely tagállamból lehet jelentkezni, és az elbírálás is közvetlenül, európai szinten történik. Ezek a programok olyan területek támogatását is lehetővé teszik, amelyek a tagállami irányítású programokban nem megoldhatók. 

Annak érdekében, hogy a magyar gazdasági szereplők minél hatékonyabban és minél szélesebb körben férjenek hozzá ezekhez a közvetlen uniós forrásokhoz, a kormány pályázatot írt ki, amely önerőhöz és előkészítési költségekhez nyújt támogatást hazai forrásból. 

A közvetlen irányítású uniós felhívásokhoz szükséges előkészítési költségek és önerő támogatására kiírt pályázat 18 programnál segít előfinanszírozással. A kedvezményezettek az egyes programok kiírásainak megfelelő hazai szervezetek lehetnek: költségvetési szervek, önkormányzatok, egyetemek, egyesületek, vállalkozások, egyházak, alapítványok. A támogatható tevékenységek az önerő-támogatás esetében megegyeznek a kiválasztott uniós program lehetőségeivel. 

Az előkészítő költségek esetében a fő támogatandó tevékenység a lehető legjobb pályázat benyújtása érdekében igénybe vett pályázatírói és partnerkeresési szolgáltatás, a benyújtásra kész pályázat előzetes értékelése, a tanulmányok és hatásvizsgálatok készítése.

A pályázat keretösszege meghaladja a 2,5 milliárd forintot, benyújtási határideje november 5., de jövőre is várható a közvetlen uniós programok részvételét támogató felhívás meghirdetése.