Beigazolódott az elemzők várakozása: ismét 15 bázisponttal emelte az alapkamat mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. A jegybank kedd délutáni közleménye szerint ezzel az alapkamat mértéke holnaptól 1,8 százalékra nőtt. 

Fotó: Shutterstock

 A Monetáris Tanács ezzel párhuzamosan 15-15 bázisponttal 0,85 százalékra emelte az egynapos betéti, valamint 2,75 százalékra az egynapos és egyhetes fedezett kamatát. Az egyhetes várhatóan szintén 1,80 százalékra emelkedik csütörtökön.

A 15 bázispontos emelést több elemző is kőbe vésettnek tekintette, így látták a VG-nek nyilatkozó szakértők is. A kérdés most az, hogy ez a döntés hogyan befolyásolja a piacokat, bár ebben nagyobb szerepet kap a jegybank kommunikációja.

A jegybank várhatóan később közli majd az indoklást

A kamatdöntés hatására a forint euróval szembeni jegyzése a napon belüli, 359,80-as mélypontról 361,1-re emelkedett néhány perc leforgása alatt. A forint kamatdöntést követő gyengülése ellenére az euró árfolyama továbbra is a hétfői bankközi piaci záróérték alatt jár. 

Fotó: stooq.com

Frissítés: Kevesebb mint fél órával a kamatdöntés után az euró jegyzése a korábban tapasztaltnál nagyobb forgalom mellett gyorsan korrigált a nap eleji, 360,60 forintos szintre.

Az inflációs kockázatok érdemi erősödése akár nagyobb kamatemelést is indokolhatott volna a Takarékbank gyorselemzése szerint. A szeptemberi kamatdöntés óta ugyanis meredeken elszálltak a földgáz-, áram-, és olajárak, ami jelentős, és széleskörű inflációs nyomáshoz vezethet a háztartási energiaárak szinten tartása mellett is – figyelmeztetett a pénzintézet vezető elemzője. Az inflációt az MNB megítélése szerint ráadásul a költségvetési kiadások tervezett növelése is fűtheti, így nem meglepő, hogy az jegybank vezetése már korábban jelezte: határozott ütemben folytatja a kamatemeléseket. Suppan Gergely szerint az őszi hónapokban az a 7 százalékot is megközelítheti, az alapkamat pedig az év végére 2,1 százalékra emelkedhet. 

A kamatemelési ciklus azonban már jövő tavasszal, 2,4 százalékos alapkamatnál befejeződhet, hiszen a bázishatások miatt az inflációs kilátások 2022-ben jelentősen javulhatnak.

A külföldi elemzők elégtelennek gondolják a kamatemelés mértékét.