Az üzemanyagárak és az féken tartása érdekében a kormány 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. 

Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. 

A megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások 2021. november 18-ig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/ VG

Bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában. E költségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat. 

A csütörtöktől hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni. 

Súlyos büntetést kockáztatnak a benzinkutak

Százezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot és féléves bezárást kockáztatnak azok a benzinkutak, amelyek nem tartják be a hatásági árszabást. 

Magyarország sokadik a sorban, ahol maximálták az üzemanyagárat

Franciaországban, Portugáliában és Horvátországban is befagyasztották a benzin és a gázolaj árát.