Magyar gazdaság

Megugrott a forint az MNB nagy lépésére

A magyar fizetőeszköz többhetes csúcsok felé közelít az euró ellenében, miután a Magyar Nemzeti Bank kiszélesítette a kamatfolyosót, további monetáris szigorításnak nyitva meg az utat.

A forint körülbelül egyharmad százalékkal erősödött az euró ellen, miután inflációs célja védelmében kiszélesítette és aszimmetrikussá tette a kamatfolyosót a Magyar Nemzeti Bank, további monetáris szigorítás előtt nyitva meg az utat.

Fotó: Shutterstock / Shutterstock

A Monetáris Tanács december 1-i hatállyal az egynapos jegybanki betét kamatát 1,60 százalékra,  az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 4,10 százalékra emelte. A sáv alsó szélét jelentő egynapos korábban 1,15, a tetőt jelentő egynapos fedezett hitelé 3,05 százalék volt.

Érdemes lesz tehát csütörtökön figyelni az MNB egyhetes betéti tenderét, ahol a jelenleg a legfontosabb MNB-kamatnak számító ráta így most már akár jelentősen is felszökhet a múlt heti 2,9 százalékról, ha ez a jegybank szándéka.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint előretekintve a kamat tovább emelkedik.

A jelenlegi kockázatok figyelembevételével arra számítunk, hogy az egyhetes betéti kamat 4 százalékig emelkedhet a jövő év első negyedévében, majd a negyedik negyedévtől, amennyiben mérséklődnek az inflációs kockázatok, a Monetáris Tanács elkezdheti az egyhetes betéti kamat visszazárását az alapkamathoz

– mondta.

A forint és a közép-európai régió legforgalmasabb devizája, a zloty már az MNB mai döntése előtt is jól teljesített ahhoz képest, hogy az európai részvényindexek – amelyeket az omikron vírusvariáns pénteki feltűnése után követett – kedden megint szakadtak. A korábbi mintegy 0,1 százalékos erősödést az euró ellenében megtriplázta a forint az MNB bejelentése után, de 365,5 régiójából visszafordult, és 14 óra 40-kor 366,1 környékén kereskedett. A forint erősödését követte a zloty is, és 4,66-nál forogva az euró keresztben 0,3 százalékkal volt erősebb a tegnapi zárásnál.

zloty árfolyam forint Kamatfolyosó MNB forint árfolyam
Kapcsolódó cikkek