Az E.ON Hungária ugyanarra a két meghatározó területre fókuszál beruházásaiban Magyarországon, mint múlt heti bejelentése alapján az E.ON SE – válaszolt a VG kérdésére a hazai energiaipari csoport sajtóosztálya. A németországi anyavállalat igazgatósága azt tette közzé, hogy 2026-ig összesen mintegy 27 milliárd eurót fektet be, amelyből mintegy 22 milliárd euró jut az energiahálózatok bővítésére és 5 milliárd az ügyfélmegoldások üzletág növekedésének felgyorsítására. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a 27 milliárd euróból mennyi jut a magyarországi fejlesztésekre, és pontosan mire fordítják a pénzt, de erről – ahogyan általában a fejlesztésre fordított források nagyságáról – üzleti okok miatt nem tudtak részletesen tájékoztatni.

Támpontként viszont kitértek a két említett területen folyó munkára és annak céljára. Eszerint

a hálózati beruházásokkal, fejlesztésekkel a jövő energiavilágát elősegítő hálózati infrastruktúra biztonságos működtetésére és innovatív fejlesztésére törekszenek, az ügyfeleknek szóló megoldások terén pedig elsősorban a fenntarthatósághoz kapcsolódó ajánlatokra, a növekedés felgyorsítására fordítanak kiemelt figyelmet.

„A vállalat célja, hogy hatékony és fenntartható energetikai megoldásokat, szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek, legyen szó akár napelemes rendszerek telepítéséről, akár az e-mobilitás területének fejlesztéséről” – szögezték le, konkrét példát is hozva. Jelenleg zajlik a Danube InGrid program, amelyben 50 milliárd forintból – az utóbbi évek legnagyobb hálózatfejlesztési beruházásaként – 2025-ig megújul a Nyugat-Dunántúl villamos hálózata. Utána még több megújuló energiaforrást lehet csatlakoztatni a hálózatra úgy, hogy közben zavartalan marad a vállalati és a lakossági ügyfelek energiaellátása. (Az InGridről a VG a napokban beszámolt annak kapcsán, hogy a Siemens a projekt számos berendezésének szállítására kapott megbízást.) A csoportnak az InGridhez hasonló célú IElectrix programja az idén lezárult. Ebben – közölték – csaknem 2 milliárd forintból két mobil energiatárolót telepítettek a Tolna megyei Dúzson és Zánkán. A tárolók segítségével még több megújuló energiaforrás kapcsolható a hálózatra úgy, hogy magát a hálózatot nem kell fejleszteni hozzá. 

A csoport az ügyfélmegoldások terén az elmúlt években csaknem 150 nyilvános e-töltőt telepített. A berendezéseket az E.ON saját fejlesztésű, egyedi, korszerű és ügyfélbarát mobilalkalmazásával használhatják az ügyfelek, akik az alkalmazáson keresztül fizethetnek is a töltésért.

Központi elképzelések

A németországi E.ON SE 2026-ig a 27 milliárd euróból 2026-ig nagyjából 2 milliárd eurónyit szán a hálózati infrastruktúra digitalizálására, és ötezer új e-töltőpontot kíván létesíteni. 2026-ig évi 4 százalékkal szeretné növelni alaptevékenysége EBITDA-ját, amely az időszak végére körülbelül 7,8 milliárd euróra nőhet. Az alaptevékenységből származó, egy részvényre jutó nyereség 8-10 százalékkal 90 centre emelkedik, az pedig akár évi 5 százalékkal is emelkedhet 2026-ig az anyavállalati bejelentés szerint.