A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vakcinagyárat épít Monoron nyolcmilliárd forint értékben, amelynek nyomán az legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre 

– közölte kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A tárcavezető a francia állatgyógyászati vállalat raktárátadóján vett részt a Pest megyei városban, ahol zöldmezős beruházási csomag keretében új vakcinagyárat létesítenek. 

Ez az első ütem, amely elkészült az állam által 1,6 milliárd forinttal támogatott, összesen 8,2 milliárd forint értékű fejlesztés keretében. A projekt megkezdése óta a cég 180 új munkahelyet hozott létre Magyarországon.

Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt másfél év a koronavírussal szembeni küzdelemről szólt, és „megmutatta, hogy a folyamatos fejlődés ellenére mégiscsak mennyire kiszolgáltatottak vagyunk egy-egy ilyen járvány kitörése esetén”. Mint közölte, ez az időszak emellett demonstrálta a megelőzés szükségességét is, amelynek „legfontosabb és legalapvetőbb tételeként az oltást szoktuk emlegetni”.

Hangsúlyozta, hogy 

ez az állategészségügyben is így van, ugyanis ennek a területnek is megvan a „maga Covidja”, például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában. 

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a vírusok folyamatosan mutálódnak, így állandó innovációra, kutatásra van szükség, és ezért is fontos a Ceva mostani beruházása. Kitért arra is, hogy a világ 46 államának 110 telephelyén jelen lévő vállalat Magyarországon előállított termékeinek 86 százalékát az exportpiacokon értékesítik. És ennek nyomán ezeknek a globális élelmiszerellátás biztonságának tekintetében is komoly hatásuk van.

A beruházás nyomán az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött tároló létesítménye jön létre, amelyben nagyjából 2,5 millió ampullányi vakcina raktározására lesz lehetőség.