Noha Magyarország gázigénye az év ezen szakaszában óránként 2 millió köbméter óránként, az Ukrajna felől szokásosan érkező óránkénti 450 ezer köbméterről szerda reggel mindössze alig több mint 14 ezerre esett, ami később is csak 120 ezerig kúszott fel – írja a vgfszaklap.

A lap szerint a hazai fogyasztást három forrás fedezi, a belföldi termelés, mely körülbelül 100 ezer köbméter óránként, a kereskedelmi tárolókban lévő földgáz kitárolás és az  

Fotó: Shutterstock

Hagyományosan a termelés és a kitárolás a fogyasztás felét fedezi, ezt pótolja az import. A Földgázszállító Zrt. adatpublikálása szerint azonban most nem ez a helyzet, a legfrissebb (este 6 órai) adatok szerint valamivel több mint 2 millió köbméterből a belföldi termelés közel 150 ezer köbméternél kicsit többet, a kitárolás pedig több mint 1,2 millió köbmétert fedez.

Az FGSZ honlapján látható adatokból is látszik, hogy az import így nem éri el a fogyasztás felét, sőt a különböző import és belföldi források összeadása alapján sincs meg a 2 millió köbméteres szám.

Mindenesetre a lap feltette a kérdést a Földgázszállítónak, akik azt a választ adták, hogy semmilyen fizikai korlátról nincs szó, a csökkenés oka a rendelt mennyiségben keresendő.