Magyar gazdaság

Jó évre számít az autókereskedő Hilcz és Fia

Az autóárak idén is emelkedtek, jövőre folytatása következik, de a kereslet fennmaradt, miközben a szállított autószám továbbra is szűk keresztmetszetet képezhet - derül ki a tolnai autókereskedő példájából.

A kakasdi autókereskedő Hilcz és Fia Kft. árbevétele valamelyest csökkent az elmúlt két évben, de tulajdonképp nem érezték meg a járványt, és jövőre is jó évre számítanak, mert a kereslet fennmaradt, bár a szállításokban voltak fennakadások.

A Mazda, Ssangyong és Iveco márkák kereskedelmével és szervizével foglalkozó vállalkozás árbevétele 2019-ben mintegy 3,6 milliárd forint volt, a 2021-es évet 3,45 milliárd forinttal zárják, és bár hónapokra lebontva a járvány idején hektikusan változó volt a kereslet, drasztikus hatást nem éreztek – mondta Hilcz Szilvia ügyvezető. 

A változás annyi volt, hogy szélsebesen változtak a körülmények, és gyorsan kellett reagálni sokszor

– mondta.

Fotó: Hilcz és Fia Kft.

Az autógyárak szállításai egészen 2021 első félévéig zavartalanok voltak, a második félévben, a csiphiány és a távol-keleti logisztikai nehézségek hatása azonban azóta már érzékelhető volt, főleg a Mazda, és időnként az Iveco esetében, miközben a Ssangyong zökkenő nélkül teljesített. Ez előretekintve is érvényes, a Mazda például az első negyedévben csak annyi autót szállít, mint ami korábban a havi értékesítés volt. 

Ami az árakat illeti, márkánként év közben kétszer-háromszor is volt összesen 10-15 százalékos emelés a gyártók részéről, és januárban is számítani kell pár százalékra. 

Kereslet van, és a kormány jövedelememelő intézkedései nyomán várhatóan töretlen lesz jövőre is: értékesítésekben az ideihez hasonló teljesítményre számítanak.

A tolnai cég messziről, a fővárosból és Szeged környékéről is bőven csábít vásárlókat, a meghatározó a vevőélmény és a kiszolgálás. 

Ha a globális piac ingadozik is, nekünk még mindig módunk van fenntartani az érdeklődést

– mondta az ügyvezető. Az ehhez szükséges fejlesztésekhez volt lehetőségük pályázati pénzhez jutni, jelenleg egy 70 százalékban támogatott 200 millió forintos fejlesztésük folyik, amellyel a márkaszaküzlet újul meg, és új raktárépületet emelnek. Kamatmentes MFB-finanszírozáshoz is jutott a cég, és a létszám növeléséhez is kaptak támogatást, aminek a segítségével 7-8 embert vettek fel, és jelenleg 36 főt foglalkoztatnak.

autókereskedelem Mazda Tolna megye
Kapcsolódó cikkek