A Magyar Nemzetnek adott interjút Matolcsy György, melyben elmondta, hogy a koronavírus-járványt követő válságot kezelő globális válságkezelés is egyedinek mondható. Ennek hatására a munkanélküliek száma egy megugrást követően gyorsan csökkent, aktív maradt a hitelpiac és a megtakarítások is gyorsan nőttek, azonban a globális pénzbőség ára az visszatérése.

A nagy jegybankok közül az amerikai Fed már elkezdte a lépéseket annak megfékezése céljából, ám az Európai Központi Bank komoly dilemmával néz szembe, lévén a gyorsan növekvő balti országokban az infláció már 8-9 százalék, azonban a déli országokban csak 2 és 4 százalék között mozog, ezért nehéz irányt váltani.

A magyar jegybank az elsők között kezdte meg a kamatemeléseket, melyek jövőre is folytatódni fognak és melynek keretében az egyhetes betéti ráta és az alapkamat 2022 első felében újra összeérhet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Matolcsy szerint a meglóduló infláció oka az is, hogy 

a világgazdaság elmúlt fél évszázadát meghatározó működési modell elérte korlátjait. 

A jövőben egy sikeres zöldátállás is szükséges ahhoz, hogy visszatérjen az alacsony kamatok és az alacsony infláció korszaka. Az infláció letörésének azonban továbbra is a kamatemelés a legfontosabb eszköze – közölte a jegybankár.

Üdvözölte azt is, hogy miután az MNB és a kormány lépéseinek köszönhetően rendkívül gyorsan, másfél év alatt sikerült elérni a válság előtti GDP-szintet, a kormány is elkezdett az utóbbi hetekben lépéseket tenni a költségvetési egyensúly megteremtése céljából. 

A forintárfolyam kapcsán elmondta, hogy a globális kockázatkerülő hangulat a feltörekvő gazdaságok – köztük Magyarország – ellen is dolgozik, azonban mint mondta, 

általános tapasztalat, hogy ha egy ország elvégzi a házi feladatait, akkor annak idővel meglesz az eredménye.

A koronavírus-járvány utáni élet kapcsán kiemelte, hogy a járványok és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre egyéni és társadalmi szinten is fel kell készülni. Nemzetgazdasági szinten ez elsősorban a szénhidrogén-alapú energiamix átalakítását és a zöld-, körforgásos gazdaságra való átállást jelenti, de az elmúlt másfél évben évtizednyi utat megtevő digitalizáció is kulcsfontosságú.

A digitalizáció a pénz XXI. századi forradalmát is elhozza. Látjuk már az első fecskéket, de a jövő a digitális jegybankpénzé.

– mondta Matolcsy, aki szerint geopolitikai szinten az előttünk álló évtized, sőt évszázad Eurázsia korszaka lesz. Ez Magyarország és a visegrádi országok számára földrajzilag is kiváló lehetőségeket nyújt. A lakossági jelzáloghiteleket érintő kamatstop kapcsán elmondta, hogy az csak megerősíti a jegybank elhatározását, hogy a leghatározottabban lépjen fel az infláció letörése és a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében.