A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online felületén elérhető a VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani, és nem érdemes lemaradni a határidőről, mert már a után is csaknem félmilliós visszatérítés jár.

Fotó: Shutterstock

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede. Az úgynevezett VISSZADO-nyilatkozatot csak azoknak kell az idén december 31-ig kitölteniük és elküldeniük, akik a családi kedvezményre jogosultak, de a családi pótlékot nem ők kapják kézhez.

A honlapján az szja-visszatérítés rovatban röviden és részletesen is megtalálhatók a legfontosabb hírek és tudnivalók a témában. A Gyakran ismételt kérdések menüpont az ügyfélszolgálatokon feltett, e-mailben, Facebook-üzenetben küldött, gyakorlati kérdésekre válaszolva segít eligazodni a visszatérítés szabályaiban, de videóval is segítik az ügyfeleket.

A nyilatkozat beküldéséhez lehet használni okostelefont, tabletet vagy számítógépet is.

A NAV arra is figyelmeztetett, hogy csalók sms-ben, e-mailen, de akár telefonon is kereshetik a lakosságot, hogy bankkártyaadataikat megszerezzék, de a visszatérítés kiutalásához a NAV-nak csak a bankszámlaszámra vagy a postacímre van szüksége.