Az idei év még átmenetinek számít az új agrártámogatási rendszer bevezetése előtt, ennek megfelelően sok meglepetés nem éri majd a gazdálkodókat az egységes kérelmek beadásakor – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agromashexpón rendezett Szántóföldi Szakmai Napon tartott előadásában. Közvetlen támogatásra 1,3 milliárd euró áll rendelkezésre, ez az előzetes számítások szerint hektáronként körülbelül 219 euró SAPS-ra (egységes területalapú támogatásra) és zöldítésre, a forintban kifejezett összeg majd a szeptember végi árfolyam ismeretében derül ki.

Fotó: Karnok Csaba

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy az új Agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) programra mintegy 1,3 millió hektáros területre nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók, ami az előző programhoz képest duplázás lenne. Az AKG-re egyébként 360 milliárd forintot allokáltak három évre, vagyis évi 120 milliárdot. Ökológiai gazdálkodás címén 180 ezer hektárra érkezett támogatási igény, ami megfelel az agrártárca várakozásainak.

A magyar kormány tavaly év végén elküldte az Európai Bizottságnak Magyarország KAP (közös agrárpolitika) stratégiai tervét – amit több tagállam egyébként még nem tett meg. Ahhoz, hogy 2023 januárjától már az új KAP szabályait lehessen alkalmazni, fontos lenne, hogy a bizottság is tartsa a hat hónapos elbírálási időt, hogy a szükséges jogszabályokat meg lehessen hozni, és a gazdálkodók is megismerhessék az új kereteket – mondta. 

A teljes cikket elolvashatják az Agrokép oldalán.