A fogyasztáshoz kapcsolt adók, a gazdálkodó szervezetek és a lakosság befizetései tekintetében is meghaladta az előirányzatot a központi költségvetés 2021-es bevétele.

A Magyar Államkincstár által közzétett előzetes mérleg alapján a fogyasztáshoz kapcsolt adóbevételek 7000 milliárd forint fölé jutottak, amihez az általános forgalmi 5397 milliárddal járult hozzá. Összehasonlításul: ez a koronavírus-válság előtti utolsó évben, 2019-ben 4532 milliárdot tett ki.

Bár a növekedésben nyilvánvalóan szerepe van az inflációnak is, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke úgy fogalmazott, elsősorban a gazdasági bővülésnek és a jóléti juttatásoknak köszönhető a költségvetési befizetések megugrása. Az áfabevétel több mint 350 milliárd forinttal haladta meg a törvényileg módosított előirányzatot, ám Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője annyival árnyalta a képet, hogy a kabinet előzetesen alábecsülte a büdzsét.

Fotó: KALLUS GYORGY

Korábban a VG érdeklődésére Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője és Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is azt mondta, 2022-ben az előző évhez hasonlóan a belső fogyasztás lehet a egyik motorja. Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere azt hangsúlyozta, hogy az általánosforgalmiadó-bevételek alapján nagyon jól alakult a fogyasztás, mert az áfa szinte kizárólag a belföldön fogyasztott javakat terheli.

A közel 5400 milliárd forintos áfabevétel óriási rekord a költségvetésben, ám – ha a koronavírus nem szól közbe egy olyan hullámmal, amelyben lezárásokra is szükség lesz – várhatóan egy év múlva ismét csúcsot dönthetnek az adatok.

A gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével, a 25 éven aluliak szja-mentességével, a és a garantált bérminimum 20 százalékos emelésével, a katonák és rendőrök fegyverpénzével, valamint számos költségvetési ágazat bérnövekedésével a lakosság körülbelül 1200 milliárd forint többletjövedelemben részesül. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Magyar Nemzetnek azt mondta, úgy számol, hogy a lakosság jövedelme 2022 első negyedévében 30-35 százalékkal lesz magasabb, mint 2021 azonos időszakában, az év egészében pedig 15-20 százalékkal. Regős Gábor számításai szerint az intézkedésekből származó pluszpénzeknek várhatóan mintegy a 60 százalékát költik majd fogyasztásra az érintettek.

A Pénzügyminisztérium úgy kalkulált, hogy a fiatalok és a családok adókedvezménye 0,45 és 0,99, a nyugdíjasok támogatása 0,57, az ágazati béremelések 1,07, a minimálbér-emelés 1,52 százalékkal növelheti a fogyasztási kiadásokat.

Suppan Gergely a makrogazdasági és pénzpiaci jelentésében azt írta, a tavalyi negyedik negyedévben már megjelenhetett a novemberben érkezett 80 ezer forint hatása. 2019 utolsó két hónapjában (2020 végén a koronavírus miatt korlátozásokat kellett bevezetni) 3792 milliárdról 4532 milliárdra nőtt a költségvetés áfabevétele, azaz 740 milliárddal, míg 2021-ben 4446 milliárdról 5397 milliárdra, ami 951 milliárdos bővülés.

A legfrissebb adatok kapcsán a VG ismét megkérdezte Varga Zoltánt, hogy az idén elérhetőnek tartja-e a 6000  milliárd forint körüli áfabevételt. A szakember további növekedést valószínűsít, de lát egy fontos kockázatot: a költségvetési hiány csökkentése érdekében várható az állami támogatások visszafogása, ez pedig némileg mérsékelheti az adóbevételek növekedését.

Várakozásom szerint 5700–5800 milliárd forint között lehet az összes áfabevétel – mondta.