A 2021-es év legerősebb havi gyógyszerforgalmát hozta a november, a költés 51 milliárd forintot tett ki a támogatott vényköteles gyógyszerpiacon. Csak Budapesten 11 milliárd forintért váltottak ki patikaszereket, a költések ötöde a fővárosi patikákban valósult meg – derül ki a Hiflylabs Zrt. legfrissebb elemzéséből.

Fotó: MÓRICZ-SABJÁN SIMON / VG

A receptes gyógyszerköltés októberhez képest csaknem 7 százalékkal nőtt, az előző év azonos időszakához képest pedig az eladások értéke 4,7 százalékkal bővült – mondta Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője. A tavaly októberi gyengébb adat után novemberben ismét magas költést tapasztaltak a patikák, a novemberi adat nem csupán az elmúlt év, hanem az elmúlt 19 hónap legerősebb teljesítményét jelenti a támogatott, vényköteles szegmensben – tette hozzá.

Novemberben 17,5 millió doboz támogatott vényköteles gyógyszert adtak el a patikák.

Az előző hónaphoz képest 4,8, az előző évhez képest pedig 2,1 százalékkal bővült az eladott dobozforgalom. Az elemző kiemelte: a fogyasztói árak emelkedése a gyógyszerpiacon is jelen van: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

egy év alatt 2,7 százalékkal emelkedtek a gyógyszerárak is.

Farsang Bence szerint a támogatott, vényköteles gyógyszerek esetében az árakat nem tisztán a kereslet és kínálat törvényei határozzák meg, mivel jelentős az állami szabályozás a szegmensben. Időközönként a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megváltoztathatja a támogatott készítmények listáját, egyes termékek bekerülhetnek a támogatott, vényköteles gyógyszerkörbe, mások pedig kikerülhetnek onnan, ami miatt a betegek érzékelhetik az árak változását. Tavaly novemberben a támogatott gyógyszerek átlagos dobozára 2915 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2785 forinthoz képest.

A legdrágább készítmény az epebetegség kezelésére használt echenodeoxycholic sav hatóanyagú kemény kapszula volt novemberben, amelynek az egy dobozra jutó forgalma 7 millió forint körül alakult. Szerencsére a társadalombiztosítási rendszer a gyógyszer jelentős részét támogatja, így a betegeknek ezer forint körüli összeget kell érte fizetniük. Általánosságban elmondható, hogy

a vényköteles, támogatott készítmények árának több mint 70 százalékát támogatja a NEAK.

Regionálisan vizsgálva a támogatott gyógyszerek dobozárát azt látszik, hogy amíg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a patikák 2496 forintos dobozforgalmat generálnak, addig Vas megyében ez az érték 3158 forint. Az látszik, hogy ország alacsonyabb jövedelemmel rendelkező megyéiben az olcsóbb kiszereléseket választják a betegek, ugyanakkor a fővárosi, a Hajdú-Bihar és Csongrád-Csanád megyei költés jelentősen kiemelkedik a többi közül. Az okok mögött egyrészt az áll, hogy ezekben a megyékben találhatóak a nagy kórházak, amelyek beteg daganatos betegeket is kezelnek – mondta az elemző.