Hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben egy eddig még nem tisztázott részletkérdés a februári szja-visszatérítésekkel kapcsolatosan. A rendkívüli kormánydöntés értelmében a szabályozás kimondja, hogy 

harmadik fél sem érvényesítheti követelését az szja-visszatérítésre jogosult fél ebből származó februári bevételén

 – olvasható  az ICT Legal közleményében.

Fotó: Shutterstock

A közlemény kitér  arra, hogy az szja-visszatérítést lehetővé tevő 2021. évi CXXX. törvény eddig arról rendelkezett, hogy az szja-kedvezménnyel szemben az állami adó- és vámhatóság visszatartási jogot nem gyakorolhat, tehát hiába van fennálló adótartozása az adózó magánszemélynek, az nem befolyásolja az szja-kedvezmény kifizetését.

Harmadik fél – tipikusan ilyen a banki jelzálogból és egyéb, követeléskezelőknek átadott követelésekből eredő követelések – által végrehajtási eljárásban érvényesített követelése kapcsán eddig azonban nem volt rendelkezés, így eddig az nem volt mentes a letiltás alól.

A jogalkotó ezzel lényegében a végrehajtási törvényben szabályozott letiltás alól mentes juttatások közé – ilyen többek között

a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, a gyermekek otthongondozási díja, az ápolási díj, az anyasági támogatás, az ösztöndíj – emelte be az szja-visszatérítést. 

Ez a kormánydöntés több tízezer magánszemélyt, több ezer családot érintő, eddig nem szabályozott kérdésre adja meg az egyértelmű választ – hívta fel a figyelmet dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, Dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Hogy a kedvezményezettek várhatóan mire fogják költeni a visszaigényelt összeget, arról ITT írtunk.