Közös 12 pontos állásfoglalást fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A két egészségügyi szakmai kamara most először tartott közösen sajtótájékoztatót. Kiemelték:

az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb problémája továbbra is a humánerőforrás krízis és fontos lenne az egészségügyi ellátórendszer struktúráját, finanszírozási a helyzetét átalakítani.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Muszáj elemezni az adatokat

A Covid-19 nagy megpróbáltatást jelent orvosnak, szakdolgozónak és betegnek egyaránt – mondta Kincses Gyula a MOK elnöke. Nagyon nagy a munkateher a kollégákon, a betegellátás minősége attól is függ, hogy mennyi orvos és szakdolgozó van az egészségügyi ellátórendszerben. Kiemelte: a Covid-19-cel kapcsolatos adatokat elemezni, publikálni kell a hatékony gyógyítás érdekében. Az adatnyilvánosság alapfeltétele annak, hogy pandémiával kapcsolatos konzekvenciákat le lehessen vonni.

A magánegészségügy vonzóbb

Az orvosi és a szakdolgozói pálya nem vonzó, ezt nem lehet home office-ban végezni, nagy felelősséggel és nagy kudarctűréssel jár – erről már Álmos Péter, a MOK alelnöke beszélt. Kiemelte: az ügyeletei probléma még nem rendeződött, de pozitív irányba haladnak a tárgyalások a döntéshozókkal. Kiemelte:

az orvosok orientációja jelenleg a magánegészségügy felé tolódott le.

Havonta 260 órát dolgoznak a szakápolók

A Covid-19 felerősítette azokat a gyengeségeket, amelyek az egészségügyi rendszerben már korábban is jelen voltak, mondta Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. Az ápolás területén jól képzett szakdolgozókra van szükség, hiszen nélkülük nem fog menni a betegek ellátása.

A szakdolgozói béreknek el kellene érni az orvosbérek 50-60 százalékát.

A VG kérdésre válaszolva Balogh Zoltán elmondta: 17 ezer egészségügyi dolgozóval van kevesebb a hazai betegellátásban, mint a Covid-19 előtt, összesen 180 ezeren gyógyítják az orvosokkal együtt a betegeket. Kiemelte: a járvány előtt 10 nyugdíjas korú szakdolgozóból nyolc kérte a továbbfoglalkoztatását most tízből ketten kérik ezt.

A szakdolgozók elfáradtak, mondta Irinyi Tamás, a MESZK Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke. Havonta 160-164 óra helyett 250-260 órát dolgoznak. Egy friss kutatás szerint az ápolók kiégettségi szintje a korábbi 35 százalékról 69 százalékra emelkedett. A szektorban nincs utánpótlás, évente csupán száz ápoló végez a szakiskolákban.

A 12 pontos javaslatban szerepel többek között egy 13. havi cafeteria illetményrendszer bevezetése, az ellátórendszer szerkezetének és finanszírozásának átalakítása, valamint a közfinanszírozott és magánegészségügy jól szabályozott egymást segítő együttműködése is.