Az Új nemzeti kiválóság program 2022. évi pályázatain is mintegy kétezer nyertes részesülhet ösztöndíjban összesen közel 4 milliárd forint értékben. A 2016 óta futó program első hat évében már több mint tízezer egyetemista, fiatal kutató kapott 22 milliárd forint támogatást a sikeres pályakezdéshez – jelentette be Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára.

A 2022/2023-as tanévre meghirdetett felhívásokra az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló egyetemi hallgatók, a posztdoktorok, fiatal oktatók és kutatók pályázhatnak. A hat kategóriában elnyerhető támogatások tehát a kutatói életpálya elejének minden szakaszát lefedik. 

Pályázni elektronikus úton lehet, június 2-ig.

A nyertesek kategóriától függően havonta 100–200 ezer forint közötti nettó támogatást kapnak 5–12 hónapos időszakra. Az anyaintézmények pedig kutatási-működési támogatáshoz jutnak a saját pályázóik által elnyert ösztöndíjak 40 százalékának erejéig.

Fotó: Kovács Tamás

„Magyarországon 2010 óta megkétszereződött, európai összevetésben ezzel a legnagyobb mértékben nőtt a kutatók száma. 

A program legfőbb célja, hogy az egyéni kiválóság támogatásával erősítse az egyetemek tudományos-alkotói teljesítményét, ösztönözze a kutatás-fejlesztés és az innováció új generációjának kinevelését” – fogalmazott Bódis József.

Szabó István, a programot kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese hozzátette, az ÚNKP támogatja a pályájuk elején járó kutatókat céljaik elérésében, ösztönzi a karrierjük legtermékenyebb szakaszában lévő, kiváló oktatókat és kutatókat, hogy a pályán maradjanak, ráadásul az anyaintézményüket is segíti.