Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Beruházási Bank (EIB), melynek keretében az EIB hosszú lejáratú forinthitelekkel segítené a hazai gazdaságot a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedésben, valamint a járvány utáni kilábalásban és a klímavédelmi projektekben – derül ki a jegybank csütörtöki közleményéből. Az EIB a most bejelentett megállapodással az eurozónán kívüli EU-tagállamok növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényére reagál. 

Az együttműködésnek köszönhetően a magyarországi zöldprojektek kedvezőbb feltételek mellett juthatnak forintalapú finanszírozáshoz, 

mivel a megállapodás értelmében az EIB hosszú futamidejű, euró-forint kamatfedezeti ügyletet köthet az MNB-vel annak érdekében, hogy fix kamatozású forinthiteleket nyújtson magyarországi ügyfeleinek, legfeljebb 20 éves futamidővel.

üzletemberek Business people join puzzle pieces kirakós darabok in office iroda. Concept of teamwork csapatmunka együttműködés and partnership. double exposure with light effects
Fotó: Shutterstock

A beruházási bank magyarországi tevékenységéért felelő alelnöke, Teresa Czerwinska elmondta, hogy a most megszületett együttműködés mérsékli az euróban denominált hitelek átváltásából származó kockázatokat, hozzájárulva ezzel a hosszú távú infrastrukturális, klímavédelmi és környezeti fenntarthatósági célú beruházások kiszámítható finanszírozásához. A megállapodás továbbá bővíti a Magyarországon elérhető hosszú távú finanszírozási lehetőségek körét, ami a fenntartható növekedés és a versenyképes gazdaság elengedhetetlen feltétele. 

Czerwinska megköszönte az MNB-nek a magyar gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdításában tett erőfeszítését.

Az MNB részéről Virág Barnabás alelnök pedig azt hangsúlyozta, hogy 2021-ben mérföldkövet jelentett a jegybank mandátumának kiegészítése a kormány környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikájának támogatásával. 

A frissen megkapott zöldmandátumával összhangban az MNB elkészítette zöld monetáris politikai eszköztár-stratégiáját, 

és két új program – a Zöld jelzáloglevél-vásárlási program és az NHP Zöld otthon program – elindításáról döntött a zöldjelzálog-hitelezés térnyerése és a hazai lakásállomány energiahatékony megújítása érdekében. 

A jegybank alelnöke kifejtette, hogy a két intézmény közötti együttműködés a következő fontos lépés a hazai zöldberuházások ösztönzésében. Hozzátette, az MNB környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos döntései nem befolyásolják a jegybank monetáris politikai irányultságát.

Az MNB-vel kötött megállapodással az EIB a növekvő, helyi valutában jelentkező finanszírozási igényre reagál. Az EIB hitelezési tevékenységében az euró, a dollár és a lengyel złoty után a forint tölti be a negyedik legnagyobb szerepet.