Magyarország földgázellátásában az elmúlt időszakban nem volt fennakadás, az kiegyensúlyozottnak mondható, hiszen hat országból is érkezik az energiahordozó; az ellátás biztonságát ugyanakkor az Ausztria és Szerbia felől továbbított orosz eredetű gáz garantálja – jelentette ki a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ferencz I. Szabolcs a Figyelőnek.

Az üzleti hetilap utolsó nyomtatott számában megjelent interjúban a szakember az orosz földgázra vonatkozó esetleges embargókezdeményezést mind politikailag, mind technikailag kivitelezhetetlennek nevezte. 

A gáz kiváltása a kőolajénál hatványozottan nagyobb probléma, mert egy tilalom nem egyszerűen átmeneti ellátási zavarokkal, hanem jelentős és azonnali fogyasztáskorlátozásokkal, az ipari szereplők kiszolgálásának megszüntetésével, ezáltal pedig beláthatatlan gazdasági következményekkel járna

– mondta az elnök-vezérigazgató.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Arra a kérdésre, hogy a hazai földgáztárolók töltöttsége miatt kell-e nyugtalankodni, Ferencz I. Szabolcs azt válaszolta: a feltöltés jelenleg ütemezetten és tervezetten halad. „Azt, hogy kell-e aggódni, az határozza meg, hogy az előbb felsorolt útvonalakon októberig – a letárolási időszakban – legalább olyan folyamatossággal érkezik-e a gáz, mint ahogy április óta eddig; azaz van-e elegendő mennyiség. Én hivatalból optimista vagyok, és azt gondolom, meglesz a szükséges tárolói készlet. Nyilván ebben az esztendőben a rendkívül magas árak mellett nem lenne reális a létesítményeket olyan szintre tölteni, ahogy azt tettük például 2019-ben, amikor mindenki – mi is – olcsón és nagy mennyiségben vásárolt” – fejtette ki.