Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a beruházás a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM), az MVM és a város együttműködésében valósul meg. Az önkormányzat 52 hektáros területet biztosított a napelempark felépítéséhez a legnagyobb, 710 hektáros ipari parkjában. 

Kitért rá, hogy 2015 óta megtízszereződött az ipari parkok területe a városban, s ma már meghaladja az 1500 hektárt. Sok beruházó extrém energiaigénye miatt folyamatos az áramfejlesztés a térségben. A város is sokat tesz a fenntarthatóságért: 2014 óta 29 beruházás során történt energetikai korszerűsítés, 7,3 milliárd forint értékben– mondta Papp László. Hozzátette: kiemelt céljuk a város zöld és fenntartható módon történő fejlesztése, ezért indították el a tízezer fa ültetését célzó programot, a zöldváros programot, és csatlakoztak a zöldbusz programhoz. Utóbbi részeként 12 elektromos autóbusz már megérkezett Debrecenbe.

Kiss Csaba, az MVM-csoport termelési vezérigazgató-helyettese jelezte: a 11,5 milliárd forintos beruházáshoz 4,3 milliárd európai uniós forrást nyertek el a Környezeti és energetikai hatékonysági operatív program (Kehop) egyik pályázatán. A debreceni fotovoltaikus kiserőmű közel 15 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedező villamos energiát tud majd megtermelni. A beruházás eredményeként az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente mintegy 33 ezer tonnával csökken – fűzte hozzá a vezérigazgató. 

Kiss Csaba azt mondta, 53 ezer napelemet helyeznek el a debreceni repülőtér déli oldalán épülő napelemparkban, amely 2022 októberétől már energiát termel.