Májusában az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal növekedett – számolt be róla elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal.

A nyers adathoz viszonyított nagy emelkedést az okozza, hogy 2022 májusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipari kibocsátás 2022 áprilisához képest 1,4 százalékkal emelkedett.

20211020 SzékesfehérvárFülöp-szigetekről érkezett delegáció látogatása a Videoton EAS Kft. gyárépületében - a Videoton Ipari Parkban - Vargha Tamás államtitkár részvételévelFotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

Az egy hónappal korábbi adatokkal ellentétben májusban már a járműgyártás volumene is emelkedett.

Szintén nőtt a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása is. A termelés az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal volt magasabb, mint 2021 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal növekedett.

Ahogyan azt előzetesen is várni lehetett, a vállalatok a háború kitörését követően – az első sokk után – lassan megtalálták az alternatív beszerzési útvonalakat a kieső alkatrészek esetében – fűzte hozzá a friss adatokhoz Virovácz Péter, az ING senior elemzője.

A szakember szerint ugyanakkor Pezsgőt bontani még korai lenne, ugyanis a május havi növekmény nagyjából arra volt elég, hogy megközelítse a február-márciusi termelési csúcsot.

A nagy kérdés a következő hónapokra előre tekintve az lesz, hogy vajon képes lesz-e tovább bővíteni a termelését a két legmeghatározóbb ágazat és vajon emellett az élelmiszeripart mennyire érintik majd az ellátási zavarok

– vélekedett a közgazdász.

Suppan Gergely úgy látja, hogy a német ipari rendelésállományok továbbra is megfelelően magas szinten állnak, így a beszállítói problémák enyhülése azonnal éles felpattanást eredményezhetne. A hazai ipar teljesítménye az elmúlt években élesen elvált a német iparétól köszönhetően az elmúlt évek számos kapacitásnöveléseinek, a rekord mennyiségű működő tőke beáramlásnak és a kormány beruházásokat kifejezetten támogató gazdaságpolitikájának.

A következő hónapokban újra növekedési pályára állhatna az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború számos kockázatot jelenthet

– emelte ki a Takarékbank vezető elemzője.

Hozzátette, hogy az Audi – a VW konszern más tagjaihoz hasonlóan – már bejelentette, hogy ukrán beszállítói problémák miatt vissza kell fognia a termelést, a hazai gyártásban azonban egyelőre csupán a harmadik műszakot érintette, csakúgy, mint a Mercedes hazai gyára esetében, míg a ipar többi részére is egyelőre beláthatatlanok a következmények.