Az új katajogszabály megjelenése óta sokan keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a kata élettartama egy kicsit meghosszabbítható, ami a céges partnereknek történő számlázást illeti. Ezzel kapcsolatban merült fel több fórumon az a kérdés, hogy kiszámlázhatóak-e előre az év hátralévő időszakára vonatkozó teljesítések, tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint az augusztus 31. napjáig kibocsátott bizonylat alapján járó díj még a jelenlegi szabályok hatálya alatt járó bevételnek minősül. Erre egy esetben van lehetőség, de ez esetben figyelni kell a rendeltetésszerű joggyakorlásra – hívja fel a figyelmet dr. Korponai Babett, az ICT Business Advisory Zrt. vezető adószakértője.

Budapest, 2022. július 13.Résztvevők a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A fenti kérdés valóban sokakat érinthet, akár könyvelő, bérszámfejtő, nyelvoktató és egyéb tanácsadó katás vállalkozásokat. Amire ezzel kapcsolatban érdemes felhívni a figyelmet, hogy 

főszabály szerint a teljesítést megelőzően való kifizetés előlegnek minősül, amelyet követnie kell egy végszámlának a teljesítést követően. 

Mivel a teljesítés augusztus 31. után lesz, akkor már nem fog élni a katás vállalkozás, ami az előleg számlát kibocsátotta, így végszámlát sem fog tudni kiadni – mutat rá a szakértő. Ez az opció tehát nem életszerű. Más a helyzet, ha egy számlát állítunk ki, amivel kapcsolatban már volt teljesítés augusztus 31. előtt és például 90 napos fizetési határidőt jelölünk meg. Ez esetben nem számít, hogy mikor folyik be a pénzünk, mert a megbízás teljesítése már megtörtént. 

Mikor lehet előre számlázni a cégeknek?

Amennyiben ún. elszámolási időszakos szolgáltatásról vagy termékértékesítésről van szó, az előre számlázás valós opció lehet. Ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni az adózás rendjéről szóló törvény alapelvi rendelkezéseire is, mely szerint: az adójogviszonyokban a jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni. „Az adótörvények, önkormányzati rendeletek alkalmazásában nem minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak az olyan szerződés vagy más jogügylet, amelynek célja az adótörvényben, önkormányzati rendeletben foglalt rendelkezések megkerülése.” Így tehát abból a megfontolásból előre számlázni (jelen esetben augusztus 31. utáni teljesítés esetén), hogy megpróbáljuk megkerülni az adójogszabályokat, erősen kifogásolható lehet – hangsúlyozza a szakértő.

Így adózhatnak a futárok a kata kiesése után

Több lehetőségük is van a futárcégekkel szerződésben álló munkavállalóknak.