Továbbra is áremelkedésre számít az ingatlanos cégek többsége, bár az áremelkedési várakozások némileg gyengültek – derül ki a GKI Gazdaságkutató és a Masterplast közös júniusi felméréséből. A fővárosi cégek fele, a vidékiek kétharmada számít emelkedésre, a használt lakások ára 6, az újaké 10 százalékkal nőhet a kutatás szerint.

A keresleti oldal bővülését a növekvő jövedelmek, az állami támogatások, valamint a kedvezményes kamatozású hitelek hajtják, ám 

megjelentek bizonyos kockázatok is, 

mint például a gyorsuló és az emelkedő kamatszint, de az orosz-ukrán háború által kiváltott bizonytalanság sem pozitív fejlemény. Az ingatlanos cégek 47 százaléka tartja ez utóbbit negatívnak, míg 14 százalék szerint a konfliktus pozitív hatású és 39 százalék szerint nem érinti az ingatlanpiacot, nincs rá érdemi hatása.

Fotó: KALLUS GYORGY

A kutatás szerint a lakáspiaci túlkereslet várhatóan a következő egy évben is fennmarad minden régióban. Az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak. 

Érdemi javulás a pesti zöldövezeti ingatlanok és a budai panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt tetten érhető.

A kép ennél árnyaltabb Kelet-Magyarországon, ahol a panellakások terén enyhe javulást, a tégla lakások esetében hasonló mértékű romlást várnak a piaci szereplők, míg Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó várakozások kissé javultak, a többi szegmensben nem történt érdemi változás.

A GKI és a Masterplast által megalkotott fővárosilakáspiaci index – mely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba – negyedéves alapon lényegében nem változott, éves alapon 2 pontos növekedést mutat. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 2, éves alapon 1 pontos emelkedést jelez.

A használt lakások terén áremelkedésre számít Budapesten a megkérdezett ingatlanos cégek csaknem fele, vidéken több mint a fele, ez alapján 

Budapesten és Nyugat-Magyarországon 4-5, a kelet-magyarországi körzetben 8 százalék körüli áremelkedés várható.

Az új építésű lakások árnak csökkenésére senki nem számít, míg a vállalkozások kétharmada további növekedést vár. Itt az árakat nem csak az emelkedő építési költségek, hanem a szűkre szabott kínálat is felfelé tolja. A közeljövőben ezen a területen csaknem 10 százalékos áremelkedés várható.

A lakásbérleti piacon is kétharmad a díjak emelkedésére számítók aránya, miközben csökkenésre alig számít valaki. A következő egy évben 7 százalék körüli díjemelkedés valószínű.

A GKI negyedévente szervez felmérést, hogy feltérképezze az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásait, a júniusi megkérdezés során 100 cég válaszolt. Az elemzés a lakossági reprezentatív felmérés eredményeit is tartalmazza. A kutatás 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.